Societatea noastră, definită astăzi în termenii consumismului, se supune unor legi. Preceptele sociale care se definesc ca structură legală construiesc un cadru la care elementul social - individul – aderă sau nu. Motivele ne-aderării sînt multe, însă unul dintre cele mai tragice este consumul de droguri. Ministerul Administraţiei şi Internelor, Agenţia Naţională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, au iniţiat un proiect de prevenire a consumului de droguri, intitulat „De la egal la egal”. Implementarea proiectului, care a început la 1 noiembrie 2006, a avut la bază ideea de voluntariat. Cei 12 elevi, aleşi în urma unei selecţii, aparţin Colegiului Comercial Carol I, Grupului Şcolar „G E Palade”, Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrîn” şi Liceului Teoretic „G Călinescu”. Cei aleşi au beneficiat de cursuri de formare şi vor derula sesiuni informative interactive în grupuri de „egali”, atît în liceele din care provin, cît şi în alte instituţii de învăţămînt, centre de plasament, pe toată durata derulării proiectului, adică pînă pe 1 septembrie 2007.
Prima sesiune de informare a avut loc, vineri, la sediul Colegiului Comercial (în prezenţa psihologului şcolar Mia Pop şi a medicului Centrului Antidrog, Alexandra Vasilescu), Larisa Foti, Alexandra Mihăilescu şi Nicoleta Stancu fiind voluntarii care au spart gheaţa. „Interactiv” a fost cuvîntul cheie al manifestării, elevii confirmînd, prin spontaneitate, interesul pentru acest gen de evenimente. Lista drogurilor, cauzele şi efectele consumului au introdus elevii în zona reală a responsabilităţii individuale şi de grup, problematicile adiacente fiind foarte bine cunoscute: influenţele nefaste ale anturajului, comportmentele libertine ale cluburilor de noapte, absenţa unor factori realişti care să stopeze traficul de mică întindere etc. Manifestarea se adresează tuturor tinerilor, anul acesta „egalii” fiind recrutaţi şi din gimnazii şi universităţi. Celelalte activităţi prevăzute în proiect sînt cursurile de formare pentru studenţi, realizarea unei campanii de sensibilizare şi informare a tinerilor şi populaţiei, în general, cu privire la riscul consumului de droguri (această manifestare se va concretiza într-un tîrg al voluntarilor antidrog) şi, nu în ultimul rînd, Gala Voluntarului Antidrog.
Mesajul meu Antidrog
Această campanie se află la a IV-a ediţie, rezultatele fiind, conform declaraţiei Antoanetei Manea, consilier la ANA pe probleme de prevenire, extraordinare. Interesul pentru această campanie a spart graniţele urbane, foarte multe mesaje venind din judeţ. Liceul „Anghel Saligny” din Cernavodă s-a evidenţiat anul trecut la faza naţională, aducînd Constanţei o menţiune. Anul acesta, faza locală se desfăşoară pînă în martie şi prespune, ca formulă concurenţială, orice suport se înscrie în zona artistică: pagină web, creaţie fotodigitală, sport, creaţie muzicală. Miile de mesaje trimise pe adresa Agenţiei Naţionale Antidrog (www.ana.gov.ro) susţin faptul că proiectele ANA sînt o necesitate. Importanţa acestei probleme grave a societăţii actuale se relevă prin însuşi interesul arătat de tineri, iar înscrierea lor în sistemul educaţional nu face decît să urmeze cursul firesc al comunicării.