CA PE VREMURI Îndârjirea cu care Fiscul a sărit pe micile afaceri, în ultimele săptămâni, a reușit să-i scoată din fire chiar și pe cei mai noncomunicativi indivizi care au tangențe cu fiscalitatea. Fostul președinte al ANAF Sebastian Bodu, spre exemplu, a postat pe Facebook că Antifrauda este o monstruozitate: „Este un fel de Gardă Financiară mai mare, mai agresivă şi mai abuzivă. Am spus tuturor că nu trebuia înfiinţată şi că trebuia să rămână o structură mică, formată din profesionişti, care să meargă punct ochit - punct lovit peste marii evazionişti. E adevărat, nu mă aşteptam ca cineva să dea doi bani pe părerea mea“. El consideră că sancţiunile pentru nereguli în gestiune sunt abuzive şi chiar neconstituţionale - „Câtă vreme nu afectează baza impozabilă, nu e treaba statului dacă sunt plusuri sau minusuri în gestiunea zilnică, ci a patronului. Rolul Fiscului e să stabilească baza corectă de impozitare, nu să verifice gestiunea, așa cum făcea miliţia economică în vremurile în care economia era de stat“.
EXCES DE ZEL? La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea apreciază că Antifrauda se află acum în zona de exces de zel, care duce foarte repede către abuz - „Sunt de acord, toleranţă zero pentru evaziune fiscală, dar cred că s-a început greşit campania, pentru că există ținte mult mai interesante. Spre exemplu, 90% din producţia de alcool din România este evazionistă. Este o zonă în care se ascund încasările și se vehiculează mai mult cash. Vorbim de o fraudă anuală de peste 1,5 miliarde euro. Restul păleşte, prin comparație! Nu cred că vorbim de mai mult de 200 milioane euro evaziune în această zonă a comerţului mic“.
FRĂȚIA EVAZIONIȘTILOR În replică, premierul Victor Ponta a spus că eventualele abuzuri ale ANAF în combaterea evaziunii fiscale vor fi sancționate și a subliniat că cele mai multe critici la adresa Fiscului vin de la „o frăție a evazioniștilor“ - „Sunt companii care datorează bugetului de stat peste 100 milioane lei şi, evident, se luptă cu ANAF să nu plătească taxe şi impozite. Cred că ar fi corect ca cei care critică să îşi plătească datoriile, pentru că altfel, când nu achiți nicio taxă, e aşa uşor să critici“.