„Antologia ruşinii după Virgil Ierunca\", lansată la Bookfest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Antologia ruşinii după Virgil Ierunca\", lansată la Bookfest

Cultură 20 Iunie 2009 / 00:00 748 accesări

Volumul „Antologia ruşinii după Virgil Ierunca\", coordonat de Nicolae Merişanu şi Dan Taloş, a fost lansat de editura Humanitas, ieri, la Tîrgul de Carte Bookfest din Bucureşti, în prezenţa scriitorului şi filosofului Gabriel Liiceanu. Acesta a declarat că „Antologia ruşinii\" este o carte pe care nu a mai sperat să o vadă tipărită. „Cred că Virgil Ierunca s-ar fi bucurat să vadă o asemenea carte\", a spus acesta. La rîndul lui, Nicolae Merişanu a apreciat că „Antologia ruşinii după Virgil Ierunca\" este „un volum de morală practică\". „Antologia ruşinii după Virgil Ierunca\" este un demers moral, de demascare a laşităţii intelectualităţii româneşti şi a servilismului ei faţă de politica Partidului Comunist, dar şi un demers sociologic. „Nu am putut să iertăm niciun nume din volum\", a spus Nicolae Merişanu, menţionînd că printre cei la care se face referire în carte se numără Cezar Ivănescu şi Nichita Stănescu. „În carte sînt oameni valoroşi, care au făcut compromisuri, dar după care rămîne opera, dar şi oameni după care va rămîne doar compromisul\", a spus Dan Taloş, cercetător la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. „Toţi aceşti oameni sînt legaţi printr-un lanţ al dosarelor de securitate\", a spus Nicolae Merişanu, adăugînd că printre cei menţionaţi în carte se numără Corneliu Vadim Tudor şi Adrian Păunescu.

Gabriel Liiceanu a spus că Virgil Ierunca a urmărit, în însemnările sale din volum, fenomenul de „prostituare a cuvintelor\". „Cum am fi trecut noi prin communism dacă niciun om nu ar fi vrut să vorbească?\", s-a întrebat scriitorul. Acesta a spus că discursul oamenilor în acea perioadă era diferit, în funcţie de gradul de educaţie. Astfel, oamenii cu o educaţie medie vorbeau în şabloane, în timp ce intelectualii aveau „un limbaj dublu rafinat\". „Oameni care aveau profilul făcut ca Zoe Dumitrescu Buşulenga, Radu Beligan şi alţi artişti şi scriitori onorabili folosesc un limbaj... dublu rafinat, mănîncă anumite materii ignobile ale omenirii, dar dublu rafinate. Nu vor să folosească banalele cuvinte şi să semneze dedesubt, înţelegînd că se conformează unui şablon, nu folosesc expresii fine, compară cu Pericle, umblă la cultură pentru a înflori, a ornamenta frazele ruşinoase pe care le scriu, mănîncă rahat dublu rafinat. Ăsta e şocul pe care îl ai cînd citeşti cartea asta\", a mai spus Liiceanu, adăugînd că datoria unui intelectual este de a apăra valorile fundamentale, precum adevărul, fără de care „lumea se surpă\".

Ediţia din 2009 a Tîrgului de carte Bookfest de la Bucureşti se desfăşoară la Complexul Romexpo, de miercuri pînă duminică.



12