Antonescu nu mai crede în viitorul USL

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Balada unui… lider care se simte mic

Antonescu nu mai crede în viitorul USL

Politică 22 Februarie 2014 / 00:00 707 accesări

GHEIZERUL POLITIC De circa două săptămâni durează criza din USL. Avem miniştri liberali cu bagajele gata să-şi schimbe locul de muncă, avem şi interimari, mesaje contradictorii, mesaje agresive, avem şi zvonuri de divorţ politic. Luând pulsul societăţii, senzaţia tuturor este că social-democraţii încearcă să găsească soluţii pentru ieşirea din impas, în timp ce liberalii au permis zvonurilor legate de alianţa PNL - Băsescu să zburde liniştite în eter. Conflictul escaladează cu fiecare declaraţie şi dă senzaţia că situaţia va fi din ce în ce mai complicată. Teoretic, luni am putea avea un răspuns, dar la fel de bine, situaţia ar putea trena în continuare, căci ambele părţi se feresc să declare oficial divorţul. Ba mai mult, liberalii încearcă să forţeze mâna social-democraţilor să facă pasul decisiv. Funcţia de vicepremier pentru Klaus Iohannis a căpătat importanţă doar în planul simbolisticii politice, căci în realitate e doar un soi de “cuiul lui Pepelea” înfipt de PNL în peretele PSD. Pentru liberali a devenit laitmotiv proiectul amnistiei, pe care nu vor să şi-l asume pentru că a fost hulit de mulţi. Dar când ţi-ai asumat guvernarea unei ţări, ai obligaţii care sar gardul interesului electoral şi nu îţi iei jucăriile şi pleci doar pentru că nu îţi convine că nu e totul roz şi frumos.

VIZIUNEA LIBERALULUI-ŞEF Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că nu mai crede în viitorul USL, în contextul ultimelor declaraţii ale lui Victor Ponta, precizând însă că participarea liberalilor la guvernare se va clarifica cel târziu marţi, în funcţie de opţiunea liderului PSD de a accepta solicitările liberalilor. În viziunea plastică a liderului PNL, condiţia pusă de PSD pentru acceptarea lui Iohannis pe poziţiile de vicepremier şi ministru de Interne în contrapartidă cu un nou post de vicepremier alocat lui Daniel Constantin este un soi de „o şpagă la un ghişeu pentru un drept al tău”. După el, acreditarea ideii că ar fi asociat cu Băsescu este o „obrăznicie” a cuiva care „nu are niciun Dumnezeu în politică”. Concluzionând, Antonescu este de părere că declaraţia lui Ponta privind candidatura sa la Preşedinţie din opoziţie este un mesaj că degeaba mai stă până luni şi că intenţia este „de a închide episodul USL, dar fără să aibă tăria să spună clar acest lucru”. Nici senatorul Teodor Atanasiu, propus de liberali pentru portofoliul Economiei, nu mai crede în viitorul USL, acesta declarând că PNL va face toate demersurile pentru demiterea premierului, respectiv prin iniţierea unei moţiuni de cenzură. Probabil că ăsta a şi fost motivul pentru care liberalii s-au întâlnit, vineri, din nou în şedinţă.

REPLICA PSD Liberalul-şef a primit şi replica liderului PSD, Victor Ponta, care este de părere că există şanse de menţinere a USL. Ponta a punctat însă, din nou, că are sentimentul că liberalul-şef a decis să candideze la alegerile prezidenţiale fără a se mai asocia cu responsabilitatea guvernării, după modelul altor preşedinţi români, care au fost aleşi după ce au venit din opoziţie. El a susţinut că din partea PSD există toată disponibilitatea de a continua USL şi că soluţia este ca cei patru miniştri propuşi de PNL să îşi ocupe locurile în Guvern, dar în formula actuală: „Poate ultimatumul de luni este ultimatumul de mai încolo, ca să ne mai gândim şi să luăm decizia înţeleaptă“. Liderul PSD a mai spus că nu ştia că Antonescu s-a întâlnit, la finele anului trecut, cu Băsescu şi a apreciat că este bine să existe consultări pe teme de politică externă, dar că era „şi mai bine“ dacă liberalul se consulta cu Guvernul. El a arătat că, personal, nu s-a întâlnit niciodată cu Băsescu fără să îl informeze pe Antonescu. Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, consideră că PNL a decis deja ieşirea din USL, dar vrea să pună în sarcina PSD ruperea alianţei, el spunând că preşedintele liberalilor îşi sacrifică partidul pentru candidatura sa la Preşedinţie, dând vrabia din mână pe cioara de pe gard. Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, a apreciat că este posibilă o rupere a USL în cazul în care liberalii nu dau dovadă de flexibilitate. De cealaltă parte, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean spune că pedeliştii ar vrea să se alieze cu PNL, însă doar dacă iese de la guvernare, „îşi spală păcatele, intră într-o perioadă de penitenţă şi face dovada că îi pare rău pentru că a minţit poporul“.



12