Antonescu s-a compromis şi a pierdut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ţeapa secolului „O floare şi doi grădinari“

Antonescu s-a compromis şi a pierdut

Politică 01 Martie 2014 / 00:00 1050 accesări

Indiferent ce se va întâmpla de aici mai departe cu guvernarea, indiferent care vor fi liniile trasate, cine va lua parte la guvernare şi cum se vor rezolva problemele românilor, un lucru este cert. Nimeni nu va uita cum PNL şi-a bătut joc de votul a 7,4 milioane de români şi cum a ieşit de la guvernare lăsând cale liberă PDL în demersurile-i diabolice. Indiferent de scenariile puse pe tapet de actorii politici, plecarea liberalilor din USL reprezintă cea mai proastă variantă dintre toate alternativele, iar decizia lui Antonescu este una greu de explicat. Pornind de la această idee şi de la înţelegerile iniţiale dintre PSD şi PNL, fostul premier Adrian Năstase a precizat că acordul dintre cele două formaţiuni politice prevedea existenţa unui singur post de vicepremier (al PSD), dar că, între timp, au mai apărut încă două. De aceea, este de neînţeles această apetenţă a PNL de a avea vicepremier. „Cred că, în acest divorţ politic, ceea ce a deranjat în mod special, alături de o decizie a lui Crin Antonescu, greu de explicat şi care a dat naştere la multe speculaţii, a fost tonul băşcălios cu care preşedintele PNL a comentat public decizia conducerii partidului de ieşire din USL. Nu ştiu dacă preşedintele Antonescu este conştient că decizia pe care a luat-o presupune multe imponderabile“, a afirmat Năstase în postarea intitulată „O floare şi doi grădinari“. El a arătat că plecarea liberalilor din USL a generat atât nedumerire, cât şi dezamăgire pe scena politică şi că a părut „un fel de dezertare de pe câmpul de luptă“. „Adversarul declarat, în bătăliile electorale din acest an, era regimul Băsescu. De aceea, era importantă, între altele, revizuirea Constituţiei. Pentru reintrarea în normalitate. Au fost mai importante - se pare - orgoliile personale, micile răzbunări şi agendele proprii“, a adăugat Năstase. Extrem de interesantă a fost aprecierea făcută de fostul premier despre istoria ultimilor zece ani ai PNL, şi anume că toţi foştii preşedinţi ai liberalilor au plecat din partid: Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi, recent, Călin Popescu-Tăriceanu. Totodată, PNL a arătat o permanentă deschidere pentru rupturi. Niciun alt partid în istorie nu s-a rupt şi reîntregit de atâtea ori precum PNL.

CINE PIERDE? Cert este un singur lucru: planul lui Traian Băsescu de a rupe USL şi de a băga zâzanie în PNL a ieşit de minune. USL s-a rupt, iar PNL este pe cale să se frângă din nou, şi de această dată din cauza unor orgolii. Ar fi „doar“ a doua oară când îi iese acest lucru lui Băsescu. Dacă se va mai strădui încă o dată, probabil îi va ieşi din nou. Prin urmare, atitudinea PDL şi PMP faţă de Crin Antonescu (în sensul că îl tratează pe liderul PNL ca pe un cerşetor la uşa opoziţiei) nu este una care să surprindă. „Pe noi nu ne afectează ruperea USL, afectează România. Cred că o parte din electorat va pleca după acest eşec. Avem o şansă în plus ca la alegerile prezidenţiale din noiembrie să ne susţinem un candidat care va câştiga. Era greu să te baţi cu un candidat al USL“, a declarat Elena Udrea. Mai mult decât atât, şi ea îl vede responsabil de ruperea USL tot pe Antonescu. „El se prăbuşeşte. S-a păcălit până s-a prins că e un drum fără întoarcere”, a mai spus Udrea. Cum a fost primit PNL cu braţele deschise în opoziţie a arătat şi pedelistul Mircea Toader, care a spus că partidul său va rămâne principala forţă a opoziţiei, iar PNL poate să fie doar „forţa supărată“ din rândul acesteia. „Cel puţin un an va trebui să plătească pentru toate belelele şi suportul politic pe care l-a dat iniţiativelor PSD. Ar trebui să aibă o penitenţă dură, de câteva luni, şi apoi pot să vină să ceară colaborări”, a spus Toader, care a precizat că primul test a fost picat de PNL după ce a refuzat să voteze moţiunea pregătită de PDL. Cum ar fi fost să voteze PNL o moţiune care spune că guvernarea USL a fost „una neagră“? Nu spunem că ar fi o surpriză, însă PDL mai dă o şansă PNL. Speră ca parlamentarii să voteze împotriva învestirii Guvernului Ponta 3, iar Vasile Blaga a spus că aşteaptă de la liberali să fie „bărbaţi politici“.

PĂRERI DE RĂU... Dacă tot suntem la capitolul surprize, ar trebui să spunem că Antonescu încearcă să dreagă busuiocul şi să-i ceară lui Călin Popescu-Tăriceanu să se întoarcă în PNL. A fost refuzat însă de fostul premier, care a spus că nu se mai regăseşte în partid în condiţiile în care „PNL a devenit o formaţiune lipsită de toleranţă faţă de libertatea de gândire şi de expresie politică a propriilor membri“. Nu aceeaşi atitudine a arătat-o Antonescu şi faţă de Victor Ponta, pe care continuă să-l critice deşi din partea opusă nu se arată că s-ar întoarce săgeţile otrăvite. În totală contradicţie cu replicile acide care vin de peste tot din PNL se află reacţiile social-democraţilor. Deputatul PSD Miron Mitrea susţine că este posibil ca PSD să nu fi reuşit să le transmită liberalilor „confortul“ de care aveau nevoie că vor fi sprijiniţi în toamnă la alegerile prezidenţiale. Şi nu a fost singurul. Vicepremierul Liviu Dragnea spune că speră ca lui Crin Antonescu să îi pară rău de ruperea USL, pentru că lui, premierului Victor Ponta, lui Daniel Constantin le pare rău, el adăugând că USD va continua politica USL. Poate că toată agitaţia din PNL se datorează şi faptului că s-ar putea ca noul Guvern să aibă 60% susţinere în Legislativ. Anunţul a fost făcut de Dragnea, care a arătat că speră ca marţi, în Parlament, să se dea votul pentru noul Executiv.



12