Antreprenorii se opun introducerii răspunderii penale la neplata impozitelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România:

Antreprenorii se opun introducerii răspunderii penale la neplata impozitelor

Economie 01 Octombrie 2019 / 15:28 2520 accesări
Proiectul Ministrului Teodorovici ar putea băga în pușcărie conducerile companiilor de stat veșnic datoare... la stat, sau chiar și miniștri acolo unde companiile sunt subordonate direct ministerelor

Proiectul Ministrului Teodorovici ar putea băga în pușcărie conducerile companiilor de stat veșnic datoare... la stat, sau chiar și miniștri acolo unde companiile sunt subordonate direct ministerelor

Trei sferturi dintre antreprenorii români sunt împotriva reintroducerii răspunderii penale pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor, potrivit unui sondaj derulat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dat publicităţii marţi. La testul IMM, efectuat în perioada 20 - 30 septembrie, au participat 1.987 de antreprenori. La întrebarea "Consideraţi oportună măsura reintroducerii în Legea evaziunii fiscale a răspunderii penale pentru reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, nereţinerea şi neîncasarea impozitelor şi/sau contribuţiilor", 71,1% au răspuns că nu susţin această modificare legislativă. "Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că are nevoie de 10.000 de semnături, altfel nu mai susţine această lege. Noi am strâns 2.000 de semnături electronice care se opun acestei iniţiative, strânse în decurs de doar o săptămână. Dacă dânsul insistă, vom strânge 10.000 de semnături ale antreprenorilor care se opun", a afirmat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, marţi, într-o conferinţă de presă.

PUȘCĂRIE PENTRU IMPOZITE NEPLĂTITE LA SUMELE NEÎNCASATE!?

Această propunere nu se referă doar la oamenii de afaceri, ci şi la toţi românii care realizează venituri, la angajaţi, la nerezidenţi, la pensionari, a adăugat el. "Nu numai oamenii de afaceri sunt în pericol de a intra la puşcărie, ci toţi cetăţenii acestei ţări, chiar şi pensionarii. Aici regăsim şi impozitele pe veniturile din pensii, regăsim CAS-urile datorate de angajaţi, impozitele pe veniturile din activităţi sportive, deci dacă eşti un sportiv şi ai realizat venituri pe care poate nu le-ai încasat, că nu le încasezi imediat, dar nu ai plătit taxele şi impozitele, eşti pasibil de a intra în închisoare", a precizat reprezentantul IMM-urilor. În această categorie intră şi medicii, avocaţii, inginerii, arhitecţii, auditorii, dentiştii, alte profesii similare, precum şi jurnaliştii. "Dacă vine un străin în România şi câştigă un concurs, dar nu a primit banii pe premiu, mă întreb cum îl urmăreşte ANAF? Îl aduce înapoi şi-l bagă în puşcărie? E un tip de abordare. Atenţie la părinţii care dau copiilor, nepoţilor, proprietăţi. Impozitul datorat pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal intră sub incidenţa acestei legi. Deci dacă un bunic dă o casă unui nepot şi nu plăteşte la timp acele taxe, atunci e pasibil de a face puşcărie", a continuat Jianu.

CINE SE JOACĂ, NEVINOVAT FIIND, CU PUȘCĂRIA?

Potrivit acestuia, tot în categoriile incriminate intră, de asemenea, impozitul pe veniturile din proprietatea intelectuală. "Dacă ai scris o carte sau un articol, chiar dacă ai primit, chiar dacă nu ai primit banii - şi cred că ştiţi şi dumneavoastră, din presă, ce înseamnă să scrii o carte, nu înseamnă că imediat ţi-ai încasat banii, sumele acelea derizorii, de altfel - dar eşti dator cu plata impozitelor. Nu ai făcut acest lucru, eşti pasibil să mai scrii alte cărţi, dar în altă parte", a susţinut preşedintele Consiliului IMM-urilor. Referitor la impozitarea veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, includerea lor pe această listă "este un mod foarte fin de a pune pumnul în gură presei", a spus, la rândul său, Florin Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR. "El vine şi spune că nu-l interesează dacă ţi-ai încasat banii. Te bag în puşcărie, că nu-mi plăteşti mie taxele", a exemplificat Rogojinaru.

CE SE FAC CONDUCERILE COMPANIILOR DE STAT DATORNICE

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a depus la Senat, în septembrie, un proiect de lege controversat care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile aferente pensiilor, salariilor, drepturilor de autor, asigurări sociale de sănătate, dar și pentru alte categorii de venituri. Ministrul de Finanțe nu a promovat acest proiect în Guvern, ci a ales să îl depună, în calitatea sa de senator, în precedură de urgență, la Parlament. Ministrului i s-a atras atenția în Parlament că mai mult de jumătate din datoriile la contribuțiile sociale vin de la companiile de stat, iar printr-o astfel de măsură ar putea ajunge la pușcărie conducerile companiilor de stat sau chiar și miniștri acolo unde companiile sunt subordonate direct ministerelor.



Ştiri recomandate

12