Anuarul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, „Pontica”, publicaţie de specialitate cu o vechime de 41 de ani, a fost inclus de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţămîntul Superior (CNCSIS) la categoria B+, cea mai înaltă categorie pe care o poate avea o revistă de acest gen. „Datorită ritmicităţii de apariţie a revistei, a schimburilor cu peste 200 de alte instituţii de cercetare din străinătate, a articolelor semnate şi de cercetători din străinătate, Pontica a fost evaluată la categoria B+. În categoria A nu sînt clasificate decît reviste de matematică, medicină, de cercetare fundamentală”, a subliniat directorul interimar al muzeului constănţean, dr. Gabriel Custurea. Potrivit specialistului, această clasificare a revistei „Pontica” de către CNCSIS este deosebit de importantă pentru activitatea ştiinţifică a muzeului şi ridică, totodată, ştacheta, motivînd colectivul redacţional al anuarului să realizeze mereu articole de înaltă ţinută ştiinţifică. Dosarul pentru evaluarea publicaţiei „Pontica” de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţămîntul Superior a fost depus anul trecut, de reprezentanţii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, iar înştiinţarea pentru noua clasificare a revistei a fost primită în urmă cu cîteva zile.
Prestigioasa revistă a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a fost premiată, în 2008, de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu ocazia lansării celui de-al 40-lea volum, dar şi pentru apariţia neîntreruptă a publicaţiei, timp de 40 de ani.
Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţămîntul Superior a iniţiat, încă din anul 2000, o amplă acţiune de evaluare şi acreditare a editurilor şi revistelor româneşti. În contextul în care există un număr mare de reviste ştiinţifice româneşti, care nu sînt, în general, cunoscute şi cotate pe plan naţional şi internaţional, s-a dorit creditarea editurilor şi revistelor ştiinţifice la nivel naţional, precum şi stabilirea unei ierarhii a acestora. Obiectivul îl constituie creşterea vizibilităţii ştiinţifice româneşti, vizîndu-se, de asemenea, intrarea revistelor performante în circuitul ştiinţific mondial.