Anul acesta, veniturile hotelierilor vor scădea cu 25 de milioane de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conform statisticilor

Anul acesta, veniturile hotelierilor vor scădea cu 25 de milioane de dolari

Eveniment 27 Iulie 2006 / 00:00 943 accesări

Efectele unui sezon estival care a debutat prost şi continuă în acelaşi ritm se vor putea contabiliza abia în luna septembrie. Federaţiile din turism estimează că încasările totale realizate în acest sezon de către hotelierii de pe litoral vor fi cu 25 de milioane de dolari mai mici faţă de cele înregistrate anul trecut, cînd în contul prestatorilor din turism au intrat aprox. 370 milioane de dolari. Veştile proaste nu se opresc însă aici din moment ce aceleaşi surse susţin că lucrurile nu se vor îndrepta nici în 2007, an în care vor continua să se resimtă efectele managemetului dezastruos aplicat, pe litoral, de Ministerul Mediului şi de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Cele mai mari probleme se vor înregistra în ceea ce priveşte numărul tot mai scăzut al turiştilor străini care vor veni în România. În acelaşi timp, agenţiile de turism estimează că tendinţa de creştere a numărului turiştilor români care vor opta pentru vacanţe peste graniţă se va menţine.

Efectele unui sezon estival care a debutat prost şi continuă în acelaşi ritm se vor putea contabiliza abia în luna septembrie. Federaţiile din turism estimează că încasările totale realizate în acest sezon de către hotelierii de pe litoral vor fi cu 25 de milioane de dolari mai mici faţă de cele înregistrate anul trecut, cînd în contul prestatorilor din turism au intrat aprox. 370 milioane de dolari. Veştile proaste nu se opresc însă aici din moment ce aceleaşi surse susţin că lucrurile nu se vor îndrepta nici în 2007, an în care vor continua să se resimtă efectele unui managemetului dezastruos aplicat, pe litoral, de Ministerul Mediului şi de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Cele mai mari probleme se vor înregistra în ceea ce priveşte numărul tot mai scăzut al turiştilor străini care vor veni în România. În acelaşi timp, agenţiile de turism estimează că tendinţa de creştere a numărului turiştilor români care vor opta pentru vacanţe peste graniţă se va menţine. Conform datelor statistice, anul acesta s-ar putea înregistra, la sfîrşitul sezonului, cu 140.000 de turişti mai puţin decît anul trecut, litoralul românesc urmînd să fie vizitat cu 18-20% mai puţini turişti decît în 2005, cînd statisticile au numărat 713.529 de vizitatori. În plin sezon, gradul de ocupare al staţiunilor de pe litoral depăşeşte, în medie, cu greu nivelul de 80%, singura staţiune în care capacitatea de primire a turiştilor este ocupată în proporţie de aprox. 90% fiind Mamaia. Trebuie specificat faptul că hotelierii nu sînt singurii care au de pierdut de pe urma lipsei turiştilor, în aceeaşi situaţie aflîndu-se şi partenerii lor de afaceri şi ceilalţi prestatori de servicii turistice. Diminuarea veniturilor încasate din turism se răsfrînge, inevitabil, şi asupra bugetului de stat care este alimentat cu mai puţini bani proveniţi din TVA. Vestea bună, dacă se poate numi, aşa este că, în condiţiile unor eforturi susţinute depuse de autorităţile de la centru, turismul litoral ar putea să îşi revină abia în 2008, odată cu revenirea turiştilor străini în România. Pînă atunci, unul dintre cei mai mari tour-operatori străini poate spune că a înregistrat un record trist: în acest moment nu a fost semnat niciun contract pentru sezonul viitor, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, toate contractele pentru 2006 erau deja încheiate.

Pe de altă parte, în timp ce litoralul românesc duce lipsă de turişti, mai ales în cursul săptămînii, peste 100.000 de români pleacă anual prin cursele charter peste hotare pentru a-şi petrece concediile departe de un litoral calomniat de însuşi preşedintele ANT, Ovidiu Iuliu Marian, cel care ar trebui să preocupe, în permanenţă, de promovarea turismului românesc. Astfel, în acest an s-a înregistrat o creştere de 20-25% a numărului de turişti români care au preferat că îşi petreacă vacanţa într-o destinaţie de peste graniţă. "În mod sigur, în anul 2007 vom asista la o creştere a numărului de turişti români care vor pleca în străinătate pentru a-şi petrece vacanţele. Aceste previziuni pot fi puse atît pe seama deficitului de imagine de care suferă turismul autohton, cît şi pe seama creşterii nivelului de trai al populatiei şi a dorinţei românilor de a vizita locuri noi“, a declarat Ioana Istrate, agent de turism. După un calcul simplu, se poate observa că în cazul unui pachet de servicii turistice de 500 de euro/persoană, numai turiştii care pleacă prin intermediul curselor charter, cheltuiesc în afara graniţelor ţării peste 50 milioane de euro, sumă la care se adauga banii lăsaţi în străinătate pentru intrările la obiective turistice, suveniruri şi transport interurban.



12