Anul Cehov se încheie la Teatrul de Stat cu „Pescăruşul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anul Cehov se încheie la Teatrul de Stat cu „Pescăruşul”

Cultură 10 Decembrie 2010 / 00:00 564 accesări

După o absenţă de aproape zece luni de pe scena Teatrului de Stat, „Pescăruşul” lui Anton Pavlovici Cehov revine în faţa publicului constănţean, în ultima lună din 2010, când s-au împlinit 150 de ani de la naşterea marelui scriitor rus. Întâlnirea cu „Pescăruşul” cehovian, în viziunea regizorală a lui Ioan Cărmăzan, este programată, mâine, de la ora 19.00, pe scena Dramaticului constănţean. Din distribuţia piesei fac parte actorii: Dana Dumitrescu, Bogdan Bucătaru, Mihai Sorin Vasilescu, Tamara Roman, Eugen Mazilu, Maria Lupu, Laura Iordan, Adrian Dumitrescu, Lucian Iancu, Cosmin Mihale şi Florentin Roman. Costumele sunt create de Carmen Puşcariu, decorul este realizat de Grigore Puşcariu, ilustraţia muzicală îi aparţine lui Camil Dumitrescu, iar asistent de regie este Dana Dumitrescu.

Spectacolul Teatrului de Stat, montat de regizorul Ioan Cărmăzan, în primăvara anului 2009, este cea mai recentă punere în scenă a unei piese de Cehov. De-a lungul anilor, spiritul şi genialitatea dramaturgului rus au suscitat, la „Dramaticul” pontic, interesul regizorilor, care s-au întrecut pe sine pentru a monta piesele părintelui „Unchiului Vanea”. Primul „pas” pe scena constănţeană l-a făcut regizorul Ion Diacu, care a montat, în anul 1954, spectacolul compus „O cerere în căsătorie”, „Tragedian fără voie” şi „Jubileul”. Cinci ani mai târziu, Petru Mihail s-a încumetat să-l redea publicului pe marele Cehov, punând în scenă „Cântecul lebedei”, pentru ca în 1962 să regizeze „Trei surori”. Un alt „Pescăruş”, de această dată în viziunea lui Alexa Visarion, „a planat” deasupra Mării Negre în 1997, iar în urmă cu cinci ani, „înflorea”, la malul mării, celebra „Livadă de vişini”, sub bagheta regizorală a lui Dan Vasile, care anunţa „Nunta”, în viziunea Beatricei Rancea.

2010 a fost numit Anul Cehov (1860-1904), celebrându-se 150 de ani de la naşterea marelui dramaturg şi prozator. Dramaturgia sa constituie o piatră de încercare pentru actorii de teatru şi regizorii de pretutindeni, piesele sale, dar şi nuvelele care-i poartă semnătura trecând proba timpului datorită fineţii cu care a arătat lumii abisul din inima omenească.

După ce publicul constănţean se va întâlni, mâine, cu celebrul „Pescăruş”, duminică, de la ora 19.00, este aşteptat din nou în sala de spectacole a Teatrului de Stat, pentru a urmări comedia „Să ne răzbunăm, iubito”, de Georges Feydeau, în regia Feliciei Dalu.



12