INSTRUMENTE PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR În anul 2013, Comisia Europeană (CE) a lansat Anul european al cetăţenilor, care coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană, pentru că se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetăţeniei europene. Pe 10 ianuarie 2013, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi vicepreşedintele Viviane Reding se vor alătura premierului irlandez, Enda Kenny şi ministrului irlandez al Afacerilor Europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa ”Anul 2013 - Anul european al cetăţenilor”, în Sala Rotundă a Primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei, cu privire la viitorul UE. La dezbatere vor mai lua parte viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore şi o serie de deputaţi europeni.
O serie de conferinţe şi seminare vor fi organizate în toate statele UE. CE va asigura o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct şi ”Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetăţenilor UE şi va consolida rolul instrumentelor de soluţionare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a permite cetăţenilor să îşi exercite din plin drepturile şi să şi le apere mai eficient. De-a lungul anului, vicepreşedintele Reding şi alţi comisari ai UE îşi vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan naţional şi local, pentru a organiza dezbateri cu cetăţeni europeni, pentru a le asculta punctul de vedere şi a răspunde la întrebările lor.
CETĂŢENIA EUROPEANĂ Pentru a pregăti terenul pentru anul european, CE a organizat, în perioada 9 mai - 9 septembrie 2012, o amplă consultare publică, în cadrul căreia cetăţenii au fost întrebaţi despre problemele cu care s-au confruntat în exercitarea drepturilor lor de cetăţeni ai UE. Respondenţii au indicat că sunt foarte ataşaţi de drepturile lor de cetăţeni ai UE, în special de dreptul la libera circulaţie şi de drepturile politice. Şi-ar dori crearea unui adevărat spaţiu european, în care să poată locui, lucra, să se poată deplasa, să poată studia şi să facă cumpărături, fără să se confrunte cu formalităţi administrative dificile sau cu acte de discriminare. Respondenţii au mai atras atenţia asupra diverselor probleme existente, în special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care CE le va aborda în următorul raport privind cetăţenia, prevăzut să fie publicat în cursul anului 2013. Datorită cetăţeniei UE, toţi resortisanţii celor 27 de state membre beneficiază de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale şi europene în ţara din UE în care locuiesc, dreptul la protecţie consulară în străinătate, în aceleaşi condiţii ca şi cele aplicate resortisanţilor ţării în cauză, precum şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului european sau de a lua parte la iniţiativele cetăţeneşti comunitare.