Anul jafurilor armate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anul jafurilor armate

Eveniment 28 Decembrie 2009 / 00:00 620 accesări

STATISTICI SUMBRE. În fiecare lună a acestui an, la nivel naţional, a avut loc cel puţin un jaf, la case de schimb valutar şi de amanet sau la sucursale ale unor bănci. Valul de infracţiuni a făcut ca Poliţia Română să intensifice controalele la astfel de unităţi, urmărindu-se măsurile pe care patronii le iau pentru a-şi proteja banii şi angajaţii. Pe 15 mai, reprezentanţii Poliţiei Române anunţau că aproape 80% dintre casele de schimb valutar realizează transportul valorilor fără a avea planul de pază avizat de oamenii legii şi că multe dintre aceste unităţi nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglonţ, pentru protejarea operatorilor. Acţiunea derulată de Poliţia Română a vizat 2.035 de case de amanet şi 2.135 de case de schimb valutar din întreaga ţară.

JAF ARMAT LA BANCĂ. Pe 29 mai, la ora 8.56, doi bărbaţi care purtau cagule au intrat în sediul Băncii Comerciale Carpatica, din zona Casei de Cultură, şi sub ameninţarea armei, au furat din casierie suma de 69.210 lei. Lovitura, care a durat în jur de 40 de secunde, s-a petrecut la câteva minute după ce sucursala şi-a început programul. A fost primul jaf armat la o bancă din istoria judeţului Constanţa. După câteva piste false, poliţiştii constănţeni au reuşit, la aproape trei săptămâni de la comiterea jafului, să dea de urma spărgătorilor. Pe 23 iunie, 35 de poliţişti şi luptători DIAS au efectuat cinci percheziţii domiciliare simultane la diferite adrese din Năvodari şi Constanţa. În urma descinderilor, oamenii legii i-au reţinut pe Nicuşor Manta, de 35 de ani, din Constanţa, şi pe Radu Lucian Apostol, de 34 de ani, din Năvodari, principalii suspecţi în cazul loviturii de la „Carpatica“. Oamenii legii au descoperit în locuinţele celor doi suspecţi trei pistoale cu bile de cauciuc şi două bastoane cu electroşocuri, arme despre care anchetatorii spun că au fost folosite în timpul atacului produs în dimineaţa de 29 mai. Oamenii legii au găsit, de asemenea, mai multe teancuri de bancnote, care însumează 41.080 de lei şi mai multe hârtii cu antetul Băncii „Carpatica”.

LOVITURĂ DUPĂ LOVITURĂ. La începutul lunii iulie, o bijuterie din oraşul Năvodari a fost jefuită de doi indivizi mascaţi, care le-au ameninţat pe vânzătoare cu un pistol şi o sabie şi au furat zeci de cercei, brăţări şi lanţuri din aur. În total, hoţii au sustras aproape cinci kilograme de aur. Seria jafurilor din judeţul Constanţa părea să nu se mai sfârşească. Pe 28 iulie, doi indivizi au intrat într-o casă de amanet situată pe strada Mihai Viteazu, din centrul Constanţei, şi au furat 11.000 de lei şi mai multe bijuterii. Pe 19 august, doi bărbaţi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu un pistol şi cu un cuţit, au intrat în forţă în incinta casei de schimb valutar din zona Autogării Constanţa Sud, au spart geamul de la ghişeul casieriei şi i-au cerut acesteia toţi banii pe care îi are în casă. În stare de şoc, femeia le-a dat cei 1.500 de dolari, 1.000 de euro şi peste 30.000 lei, pe care îi avea în casă la acea oră.

GRUPARE DIN MEDGIDIA. Cea mai bine organizată reţea de spărgători de case de amanet şi de bijuterii, anihilată de poliţişti, a fost o grupare din Medgidia. Cel care a pregătit şi regizat fiecare lovitură, a fost Vasile Tudor Petre, zis Gogomanu, de 40 de ani, din Medgidia. Alături de el au participat Marius Nicolae, de 20 de ani, Cetin Iaşar, de 27 de ani, Leonte Chiriac, zis Seringă, de 31 de ani, Gheorghe Bărbat, de 31 de ani, Cătălin Petre, de 18 ani, şi Stoian Zăgureanu, de 39 de ani, toţi din aceeaşi localitate. În total, membrii grupării au comis patru jafuri armate: la o bijuterie din Năvodari, la o casă de schimb valutar din zona Autogării Constanţa Sud, la o casă de amanet situată pe strada Mihai Viteazu şi, ultima lovitură, pe data de 14 septembrie, în Călăraşi. Primele informaţii cu privire la existenţa grupării din Medgidia au fost primite de anchetatori pe 13 iulie când administratorul unei bijuterii din Constanţa, s-a prezentat la sediul IPJ Constanţa pentru a sesiza faptul că, în urmă cu trei zile, a cumpărat 1,700 de kilograme de bijuterii din aur, pentru care a plătit 77.500 de lei, de la o femeie care s-a recomandat a fi „doamna Ionescu“. În scurt timp, „doamna Ionescu“ a fost identificată în persoana Mirelei Călin. Totodată, o parte din bijuteriile vîndute au fost identificate ca fiind cele furate în urma loviturii date pe data de 3 iulie, în Năvodari.



12