Anularea raportului Goldstone privind ofensiva din Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anularea raportului Goldstone privind ofensiva din Gaza

Externe 04 Aprilie 2011 / 00:00 561 accesări

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut sâmbătă Naţiunilor Unite să anuleze imediat raportul privind ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, după ce autorul acestuia, judecătorul Richard Goldstone, a afirmat că documentul ar fi diferit dacă l-ar redacta în prezent. Într-un articol publicat de cotidianul „The Washington Post”, Richard Goldstone, autorul raportului ONU privind acuzaţiile de crime de război comise în timpul operaţiunii israeliene Cast Lead, desfăşurată în Fâşia Gaza între 27 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009, a afirmat că raportul său ar fi un document diferit dacă ar fi redactat în prezent. Raportul Goldstone aprecia că există posibilitatea ca în timpul operaţiunii să fi fost comise crime de război, atât de către Israel, cât şi de către mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza din 2007.

Un comitet înfiinţat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, pentru a asigura urmărirea raportului Goldstone, a recunoscut că Israelul a alocat resurse importante pentru a ancheta mai mult de 400 de acuzaţii de nereguli operaţionale în Gaza. În schimb, Hamas nu a efectuat nicio anchetă în privinţa lansării atacurilor cu rachete şi mortiere asupra Israelului, afirmă acesta. Richard Goldstone consideră că Hamas a comis crime premeditate, deoarece rachetele au vizat ţinte civile. Acuzaţiile la adresa Israelului s-au bazat pe cazurile civililor ucişi sau răniţi în situaţii pe care comisia de anchetă ONU nu a fost în măsură să le clarifice, adaugă el, declarându-se însă preocupat de faptul că puţine dintre anchetele israeliene s-au încheiat. Declanşată pentru a pune capăt tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului, ofensiva s-a soldat cu cel puţin 1.400 de victime în rândurile populaţiei palestiniene, în majoritate civili, conform unor surse locale, şi cu 13 victime în rândurile cetăţenilor israelieni.

Judecătorul Goldstone recomandase sesizarea Curţii Penale Internaţionale, în cazul în care autorităţile israeliene şi palestiniene refuzau să declanşeze anchete credibile, cu scopul de a-i pedepsi pe vinovaţi. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a apreciat că ar fi bine ca judecătorul Goldstone să nu se mulţumească doar să publice un articol, ci să publice actualele concluzii. După publicarea raportului, la sfârşitul anului 2009, autorităţile israeliene, care au refuzat să coopereze cu comisia de anchetă, l-au criticat pe Richard Goldstone, acuzându-l că face jocul mişcării Hamas. În ianuarie 2010, Israelul a transmis ONU un raport în care îşi apără poziţia în faţa acuzaţiilor de încălcare a dreptului internaţional.



12