Anvelopele de iarnă, mărul de sezon al discordiei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anvelopele de iarnă, mărul de sezon al discordiei!

Eveniment 29 Octombrie 2010 / 00:00 665 accesări

• CÂT NE COSTĂ ECHIPAREA MAŞINII PENTRU SEZONUL RECE? • Dotarea completă a unei maşini pentru sezonul rece porneşte de la 700 de lei şi poate depăşi câteva mii de lei. Cele mai ieftine seturi de anvelope de iarnă pot costa între 400 şi 2.300 de lei. Posesorii de automobile trebuie să ia în calcul şi montarea anvelopelor, care costă, în funcţie de diametrul cauciucului, de la 100 la 200 lei pe set. Lanţurile de iarnă, un alt accesoriu obligatoriu de sezon costă între 170 şi 1.000 de lei/set, în funcţie de calitate şi marcă. Un litru de antigel poate fi achiziţionat cu 25 de lei. Şi cheltuielile continuă, în funcţie de necesităţi: lopată pentru zăpadă (15 - 30 lei), lichid de spălat parbrizul antiîngheţ (10 - 20 lei), perii şi palete pentru curăţarea geamurilor (de la 10 lei).

• ANVELOPELE DE IARNĂ, OBLIGATORII! • În această iarnă, potrivit unei iniţiative legislative, echiparea maşinii cu cauciucuri aferente sezonului este obligatorie! Astfel, deputaţii au introdus în Codul Rutier o prevedere care le va interzice şoferilor să circule iarna fără anvelope speciale. Şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere, cms. şef Lucian Diniţă, a declarat: „Măsura este foarte bună, pentru că vor fi evitate foarte multe accidente rutiere provocate de lipsa echipării adecvate, dar şi blocajele de drumuri create de astfel de evenimente”.

• PROIECT NECLAR • Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că, în lipsa unor formulări clare, acest proiect ar putea avea implicaţii majore în activitatea transportatorilor. Ei propun ca definirea anvelopelor de iarnă să conţină obligativitatea omologării acestora în conformitate cu o directivă a Comisiei Europene din 1992 şi să aibă inscripţia M+S sau M.S sau M&S, conform Regulamentul CEE-ONU nr. 30. Totodată, UNTTR consideră că obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă între 1 noiembrie şi 15 martie, trebuie corelată cu condiţiile meteo. Astfel, dacă la 1 martie, temperatura este de peste 7 grade Celsius şi drumul este uscat, autorităţile nu ar trebui să aplice amenzi.

Menţionăm că şoferii maşinilor de mare tonaj care nu îşi echipează autovehiculele corespunzător vor fi cei mai expuşi în faţa taxelor usturătoare pentru tractarea de urgenţă. Noul proiect aşteaptă aprobarea ministrului Transporturilor şi ar putea intra în vigoare de la 1 noiembrie. Echiparea corespunzătoare a autoturismelor pentru sezonul rece le-ar putea aduce şoferilor români reduceri la asigurarea auto facultativă.

• POLIŢIA ATENŢIONEAZĂ • Reprezentanţii Poliţiei Rutiere fac un apel către conducătorii auto să se pregătească din timp pentru sezonul rece. Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere nedorite, lucrătorii Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa le recomandă şoferilor să nu plece la drum dacă sunt obosiţi, să circule cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună, deoarece, de-a lungul traseului, pot să apară porţiuni de şosea acoperite de gheaţă sau de zăpadă.

Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, iarna trecută, pe şoselele din România au avut loc peste 1.800 de accidente rutiere. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că o treime dintre acestea evenimente rutiere au avut loc pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum.



12