Apa contaminată radioactiv va ajunge în Oceanul Pacific

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai există viitor?

Apa contaminată radioactiv va ajunge în Oceanul Pacific

Monden 03 Septembrie 2013 / 00:00 695 accesări

11.500 DE TONE DE APĂ CONTAMINATĂ Directorul Autorităţii de Reglementare a Energiei Atomice din Japonia, Shunichi Tanaka, a confirmat cele mai mari temeri referitoare la apa contaminată radioactiv din bazinele centralei de la Fukushima. Oficialul nipon a declarat că, mai devreme sau mai târziu, nu va mai exista altă soluţie decât deversarea apei contaminate în Oceanul Pacific, dat fiind echilibrul extrem de fragil în starea echipamentelor centralei nucleare. Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, Shunichi Tanaka a mai anunţat în premieră că Tokyo Electric Power Co (TEPCO), compania ce operează centrala de la Fukushima, nu dispune de capacitatea de a păstra cantităţi mari de apă radioactivă pe termen nelimitat.

„MĂ TEM CĂ ESTE INEVITABIL ŞI APA CONTAMINATĂ VA FI DEVERSATĂ ÎN OCEAN, DUPĂ CE SE VA FI ATINS CEL MAI MIC NIVEL DE RADIOACTIVITATE POSIBIL, CONFORM STANDARDELOR INTERNAŢIONALE”, A DECLARAT DIRECTORUL AUTORITĂŢII DE REGLEMENTARE A ENERGIEI ATOMICE DIN JAPONIA.

Cei mai mari indici de radioactivitate înregistraţi la Fukushima au fost de 1.500 de milisverţi, imediat după cutremur şi tsunami, iar apoi, nivelul s-a plasat constant la 70 de milisverţi, în ultimele săptămâni fluctuând între 220 şi 70. Specialiştii TEPCO duc o luptă contracronometru cu mari cantităţi de apă radioactivă, după ce acestea au folosite pentru a răci reactoarele care s-au supraîncălzit şi o parte din ele s-a topit în urma puternicului cutremur urmat de tsunami din martie 2011. În plus, măsurătorile arată o creştere a radioactivităţii în sol şi în apa freatică din jurul centralei, ceea ce indică fisuri ale bazinelor pe care specialiştii niponi nici măcar nu le-au identificat. Situaţia este atât de gravă încât în fiecare zi se înregistrează creşteri ale indicilor de poluare radioactivă, fapt confirmat de Shunichi Tanaka, în premieră. Cel puţin patru noi fisuri au fost identificate în urma măsurătorilor, prin care apa contaminată a ajuns în apa freatică, dar şi în Oceanul Pacific.

NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU Directorul Autorităţii de Reglementare a Energiei Atomice nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de activitatea TEPCO, iar compania a fost acuzată de management defectuos. În schimb, Parchetul nipon a decis să renunţe la acuzaţiile penale împotriva fostului premier Naoto Kan şi a altor oficiali guvernamentali, care nu au putut fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu pentru activitatea lor în gestionarea crizei de la Fukushima în urma cutremurului şi valurilor seismice. În schimb, conducerea TEPCO nu scapă prea uşor, procurorii continuând ancheta. Parchetul din Japonia a demarat ancheta după ce a primit mai multe plângeri din partea celor care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele pe durată nedeterminată. Aceştia acuză compania TEPCO de neglijenţă în serviciu, pentru că au existat avertismente că centrala Fukushima 1 nu va rezista în faţa unui cutremur mare, ceea ce ar fi trebuit să determine oprirea reactoarelor cu mult înainte de martie 2011.

Opinia publică niponă este tot mai pornită împotriva folosirii energiei nucleare, dar atitudinea oamenilor s-ar putea schimba în faţa raţionalizării electricităţii. Ieri, conducerea companiei Kansai Electric Power a redus capacitatea de folosire a reactorului 3 al centralei nucleare Oi din prefectura Fukui, urmând ca astăzi să fie oprit complet. Este vorba despre o inspecţie şi o posibilă revizie tehnică. Acesta era unul dintre cele două reactoare nucleare care mai funcţionau în Japonia după incidentele de la Fukushima, din martie 2011. Reactoarele au fost pornite deşi nu fuseseră inspectate după noile prevederi, mult mai stricte, ale Autorităţii de Reglementare a Energiei Atomice, la presiunea marilor producători economici, care riscau să nu îşi mai poată desfăşura activitatea.

PEŞTI MUTANŢI Ţările vecine Japoniei, dar şi marii producători de conserve de peşte din lume s-au declarat foarte îngrijoraţi de situaţia de la Fukushima. Peştii oceanici din jurul centralei de la Fukushima sunt iradiaţi şi există posibilitatea apariţiei unor specii mutante, monstruoase, din cauza nivelurilor prea mari de izotopi radioactivi. În prezent, pescuitul este interzis în apele de pe coasta estică a Japoniei. Oficialii de la Tokyo au recunoscut o contaminare oceanică fără precedent. În apele Pacificului există un nivel de iod 131 radioactiv, ce depăşeşte de 7,5 milioane de ori limita permisă de lege. Contaminarea oceanică va deveni din ce în ce mai gravă, mai ales că se fac deversări în mod constant. TEPCO a recunoscut că trebuie să dea drumul la 11.500 de tone de apă radioactivă în ocean. Acest fapt poate avea efecte catastrofale asupra florei şi faunei oceanice, pentru că apa devine toxică şi tot ce este viu va fi contaminat iremediabil.

Taguri articol


12