Apa subterană de la Fukushima - deversată în ocean, din mai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apa subterană de la Fukushima - deversată în ocean, din mai

Monden 27 Martie 2014 / 00:00 587 accesări

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala nucleară de la Fukushima, se pregăteşte să deverseze în ocean apa subterană pompată în amonte de instalaţiile centralei, înainte ca ea să fie contaminată, operaţiune ce va începe în luna mai. Aproape 400 de tone de apă subterană intră în fiecare zi în clădirile centralei atomice, crescând astfel cantitatea de apă contaminată în contact cu echipamentele, apă ce trebuie apoi stocată şi decontaminată, sarcină imposibil de realizat. Pentru a rezolva parţial această problemă, TEPCO şi autorităţile nipone au pregătit ”un plan de deviere”, care constă în pomparea apei subterane în amonte de către instalaţii, stocarea ei temporară pentru a fi controlată dacă este radioactivă şi, în final, dacă este curată, deversarea în Oceanul Pacific.

APĂ MAI PUŢIN RADIOACTIVĂ Asociaţiile de pescari din Fukushima şi-au dat acordul de principiu pentru aceste proceduri, dar cu anumite condiţii. Potrivit cotidianului ”Nikkei”, operaţiunea era propusă încă de acum un an de zile, dar atunci a fost refuzată de pescari. Acum va permite reducerea cu 100 de tone a cantităţii zilnice a apei nou-contaminate. Cu toate acestea, problema majoră a volumului crescut de apă radioactivă acumulată la centrala Fukushima este departe de a fi rezolvată, cu atât mai mult cu cât sistemul de tratare a apei, ALPS, nu este fiabil şi se confruntă cu o serie de defecţiuni. TEPCO a recunoscut că circa 900 de tone de apă nu au fost suficient tratate pentru a fi decontaminate. Apa reziduală ce rezultă după folosirea ei pentru răcirea reactoarelor este stocată în 21 de tancuri, care au o capacitate maximă de 15.000 tone. În sistemul ALPS se pun toate speranţele pentru decontaminarea apei. Sistemul constă în 14 cilindri de oţel prin care apa este filtrată. După filtrare, deşeurile, precum nămolul absorbant, sunt transferate în containere de mare integritate (HICs), care sunt transportate într-un depozit temporar. Sistemul de filtrare poate îndepărta 62 de tipuri diferite de radionuclizi, inclusiv stronţiu şi cobalt, din apa contaminată. Nu poate elimina însă tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, dar purificarea apei reduce nivelul de daune radioactive în cazul în care au loc scurgeri de apă din rezervoarele de stocare.

La ultima testare a populaţiei, efectuată pe 7 februarie, s-au identificat 75 de cazuri de cancer tiroidian dintre cei 254.000 de rezidenţi ai zonei Fukushima testaţi.

Taguri articol


12