Apă ultracontaminată radioactiv, deversată în clădiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Greşeală la Fukushima

Apă ultracontaminată radioactiv, deversată în clădiri

Monden 15 Aprilie 2014 / 00:00 527 accesări

Patru pompe aflate din greşeală în funcţiune au deversat importante cantităţi de apă puternic radioactivă în diverse clădiri ale centralei avariate de la Fukushima, a anunţat, într-un e-mail, compania Tokyo Electric Power (TEPCO). Cele patru pompe, care nu ar fi trebuit să se afle în funcţiune, au fost oprite duminică după-amiază, dar, între timp, subsolurile a două clădiri aparţinând centralei au fost inundate. TEPCO a evaluat la 203 metri cubi cantitatea de apă care s-a strâns în aceste clădiri situate în apropierea reactoarelor. Apa are un nivel imens de cesiu radioactiv: 137, respectiv 134. TEPCO a asigurat că apa nu a ieşit din clădiri şi va ancheta motivele acestei erori.

Gestionarea apei contaminate reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent TEPCO, care nu găseşte o soluţie privind sutele de mii de tone de apă acumulate în clădirile şi rezervoarele instalaţiilor de la centrala avariată în urma tsunamiului din 11 martie 2011. Guvernul nipon a prevăzut deja fonduri pentru instalaţii de decontaminare suplimentare şi mai puternice, sistemul ALPS fiind insuficient.

DECIZIE PRAGMATICĂ În pofida reticenţelor opiniei publice nipone, Guvernul de la Tokyo a optat pentru soluţia realistă, alegând să nu renunţe la energia nucleară. La trei ani după distrugerea centralei Fukushima-Daiichi, în urma unui devastator cutremur urmat de tsunami în martie 2011, administraţia conservatoare a premierului Shinzo Abe a decis să suspende proiectul ce viza închiderea definitivă a centralelor nucleare, proiect ce fusese lansat de puterea centristă anterioară. Consiliul Miniştrilor din Japonia a redefinit viitorul energetic al ţării şi a decretat că ”energia nucleară va redeveni o sursă importantă de energie”. Guvernul a reamintit că va susţine repornirea în lunile următoare a centralelor ale căror standarde de securitate vor fi validate de autoritatea pentru reglementare a sectorului şi chiar a dat de înţeles că nu se va opune construirii de eventuale noi reactoare. Experţii estimează că doar circa 20 de reactoare vor fi repornite în viitorul apropiat. Cele mult prea vechi, cele situate într-o zonă seismică prea sensibilă şi cele care necesită costuri prea mari de modernizare ar putea fi definitiv închise.

COSTURI PREA MARI Chiar dacă premierul Abe recunoaşte reticenţele opiniei publice faţă de această formă de energie, este convins că ţara sa nu-şi va putea permite să renunţe cu totul la energia nucleară. După distrugerea centralei nucleare din Fukushima şi oprirea altor 48 de reactoare nipone, ecuaţia energetică s-a complicat în Japonia. În prezent, energiile regenerabile generează, alături de hidroelectricitate, doar 10% din electricitatea consumată în arhipelag. Prin urmare, 90% din energie provine de la centralele termice care funcţionează pe gaz natural, carbon şi petrol. Cumpărate din străinătate, cu un yen din ce în ce mai depreciat, aceste resurse dezechilibrează balanţa comercială a ţării. În 2010, Japonia a cheltuit 18.100 de miliarde de yeni, circa 128 de miliarde de euro, pentru a se aproviziona cu energii fosile. Anul trecut, această factură a depăşit 27.400 de miliarde de yeni, echivalentul a 194 miliarde de euro. Pentru a finanţa aceste achiziţii, după 2011 companiile electrice au majorat facturile, în medie, cu 20%, spre marea nemulţumire a gospodăriilor şi întreprinderilor nipone.

Taguri articol


12