Rusia este gata să furnizeze un scut antirachetă ce ar acoperi Europa de Est, Marea Neagră, Marea Barents şi Marea Baltică, a declarat, vineri, comandantul forţelor spaţiale ruse, care s-a pronunţat în favoarea unui centru comun cu NATO de comandă şi de procesare a datelor. Generalul Oleg Ostapenko a prezentat, vineri, propunerile Rusiei pentru viitoarea reţea europeană de apărare antirachetă.
Rusia şi NATO au decis să coopereze în acest domeniu la summit-ul alianţei de la Lisabona, din noiembrie 2010. Însă, dacă NATO insistă că ar trebui să fie două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, Rusia vrea un sistem comun, cu interoperabilitate deplină. ”Suntem gata să dezvoltăm, împreună cu experţii NATO în apărare antirachetă, arhitectura acestei reţele comune, de la concepere şi selecţia celor mai bune locuri pentru amplasarea radarelor şi a interceptorilor până la instalare şi operarea procesării comune de date şi a centrelor de control”, a declarat Ostapenko. Generalul a spus că ar fi logic şi eficient să fie creată o reţea de apărare sectorială, în care fiecare stat membru sau grup de state să-şi asume responsabilitatea interceptării şi distrugerii rachetelor balistice deasupra unui teritoriu dat. Rusia, a arătat generalul în acest context, este gata să furnizeze un scut antirachetă care să acopere Europa de Est, Marea Neagră, Marea Barents şi Marea Baltică. Ostapenko a adăugat că decizia de a desfăşura o apărare antirachetă trebuie coordonată de un centru comun de comandă, pe baza informaţiilor furnizate de un centru de procesare comună a datelor. Pe de altă parte, el a ţinut să sublinieze că Rusia nu are intenţia de a plasa rachete interceptoare în afara teritoriului său. Moscova s-a împotrivit vehement intenţiei SUA de a desfăşura elemente ale apărării antirachetă în apropiere de graniţele sale, considerând că această mişcare ar reprezenta o ameninţare la adresa propriei securităţi. NATO şi SUA au insistat că scutul va servi doar la apărarea membrilor NATO împotriva unor ameninţări venind dinspre Coreea de Nord şi Iran şi nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Ostapenko a spus că o reţea comună de apărare antirachetă va risipi îngrijorările Rusiei în privinţa unei potenţiale ameninţări cu rachete din partea NATO. În plus, cooperarea în cadrul scutului european antirachetă va permite tuturor participanţilor să-şi reducă cheltuielile alocate proiectului, pentru că NATO va avea de protejat un teritoriu mai mic decât cel al statelor sale membre, a argumentat Ostapenko.
Tot vineri, premierul rus, Vladimir Putin, l-a destituit pe directorul Agenţiei Spaţiale, Anatoli Perminov, criticat pentru eşecul lansării în decembrie a trei sateliţi. Decretul semnat de Putin menţionează că Anatoli Perminov, în vârstă de 65 de ani, este eliberat din funcţie pentru că a atins vârsta limită. Putin l-a numit pe adjunctul Apărării, Vladimir Popovkin, în locul lui Perminov. Popovkin a fost anterior comandant al forţelor spaţiale ruse.