Aparatură medicală de cinci stele pentru constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Performanţă

Aparatură medicală de cinci stele pentru constănţeni

Sănătate 06 Februarie 2010 / 00:00 6699 accesări

La nivelul judeţului Constanţa, compartimentele medicale de imagistică din cadrul spitalelor răspund cu greu solicitărilor, fie pentru că aparatele sunt vechi, periodic fiind defecte, fie pentru că nu au dotările necesare pentru stabilirea unui diagnostic cert în ceea ce priveşte anumite afecţiuni. Ministerul Sănătăţii este neputincios în faţa acestor probleme, achiziţiile de milioane de euro, în acest sector, fiind un vis aproape imposibil de realizat. Astfel, pe piaţă au apărut centrele private, care vin să completeze nevoile populaţiei, tot mai bolnavă. Nu de puţine ori, în lipsa aparaturii moderne, medicii care profesează în cadrul spitalelor de stat sunt nevoiţi să trimită bolnavii la alte centre medicale din ţară, în căutarea unui diagnostic final, care poate fi stabilit fără probleme cu ajutorul aparatelor moderne. Odată cu apariţia centrelor private însă, pacienţii nu trebuie să se mai deplaseze în ţară, ci pot apela la serviciile acestora, în Constanţa. Tot pentru confortul pacienţilor, managerii unor spitale din judeţ preferă să cumpere servicii medicale. Nu de mult, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dan Căpăţînă, declara că preferă să cumpere servicii medicale decât să plătească sume importante pentru repararea aparatelor. Cum unitatea sanitară nu poate achiziţiona, cel puţin deocamdată, aparate ultraperformante, managerul dr. Căpăţînă a declarat că va încerca să încheie colaborări cu diferite unităţi medicale private care au dotări de ultimă generaţie. „În Constanţa, există Centrul medical de diagnostic imagistic „Pozimed”, care are o dotare de ultimă oră. Au achiziţionat un aparat PET-CT (tomografie pe bază de emisie pozitronică ce depistează schimbările morfologice cu şase pînă la douăsprezece luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin alte investigaţii imagistice, cum ar fi Rezonanţa Magnetică Nucleară/RMN sau Tomografia Computerizată), care poate diagnostica boli grave, cum este cancerul, cu câteva luni înainte de a se instala. De asemenea, tumora poate fi localizată cu maximă precizie, iar medicii pot verifica foarte exact cât de bine acţionează tratamentul administrat”, spunea dr. Căpăţînă, care a adăugat că şi bolnavii SCJU au dreptul la asemenea investigaţii pe plan local.

DIAGNOSTIC CERT. Centru medical de diagnostic imagistic “Pozimed”, din centrul oraşului, situat pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 102, oferă servicii medicale care sunt realizate cu ajutorul unei aparaturi medicale întâlnite doar în Timişoara, Cluj şi Bucureşti, de asemenea, în centre medicale private. De exemplu, computerul tomograf din dotarea centrului medical poate evidenţia imagini relevante din interiorul corpului uman, care ajută la stabilirea unui diagnostic cert. “Computerul tomograf de aici (“Pozimed” - n.r.) poate realiza 64 de rânduri de detectări, spre deosebire de un CT (computer tomograf - n.r.) întâlnit în mai toate spitalele. Deci există o viteză mult mai mare de examinare, chiar şi în cazul imaginilor mişcătoare, de exemplu, în cazul inimii. Iradierea pacientului este mult mai mică, de 20%, la o examinare de rutină. Softul acestui aparat este extraordinar, apar reconstrucţii tridimensionale, 3D, dar şi 4D”, a explicat coordonatorul medical al “Pozimed”, dr. Radu Baz. Unitatea privată este deja solicitată pentru examinările aparatului CT, bolnavii scoţând din buzunar diferenţe mici de bani, tocmai pentru că există o colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. “Vin pacienţi de la Spitalul Judeţean, dar şi de la alte spitale, atât din judeţ, cât şi din afara judeţului”, a mai spus dr. Baz. În dotarea unităţii există şi un PET-CT - imagistică la nivel molecular - aparat care, nu peste mult timp, va veni în ajutorul bolnavilor de cancer. “Arată evoluţiile tumorilor, medicii pot aprecia mai bine care este tratamentul ce trebuie urmat în cazul acestor bolnavi”, spune dr. Baz. Cum examinările PET-CT sunt extrem de scumpe, reprezentanţii firmei caută soluţii pentru ca serviciile să fie cât mai accesibile constănţenilor, dar nu numai. “În ţară nu există un producător al substanţei radioactive necesare în prestaţiile medicale, aşa că se caută soluţii pentru ca preţul de achiziţie să fie cât mai mic. Se doreşte, de asemenea, o continuitate în ceea ce priveşte investigaţiile, fapt care este extrem de important”, completează medicul coordonator. Se speră ca aparatul să devină funcţional în cel mai scurt timp. Tot la Centrul “Pozimed” se pot realiza radiografii şi ecografii moderne, în dotare existând un aparat de radiologie telecomandat, care redă imagini de cea mai bune calitate, în condiţiile unei iradieri minime, precum şi un ecograf cu un soft de ultimă oră (3D, 4D, doppler vascular, eco cord).

ACHIZIŢIILE CONTINUĂ. Achiziţiile nu se opresc aici. “Urmează achiziţia unui RMN, cel mai bine configurat din S-E Europei. Sunt opţionale bine alese, care te ajută la stabilirea unui diagnostic cert, dar te ajută să dezvolţi şi tehnici noi, cum ar fi spectroscopia RMN”, explică dr. Baz. El spune că aparatul este dotat şi cu un dispozitiv cu ultrasunete, care permite tratamentul fibroamelor uterine la femei, mai ales că acestea sunt în număr tot mai mare. “Sunetele topesc, la expuneri, fibroamele. În această metodă, avantajele sunt numeroase. În primul rând, pacienta nu mai trece prin anestezie, operaţia în sine, zilele de spitalizare, refacerea. Poate pleca acasă în scurt timp”, a declarat medicul coordonator al Centrului “Pozimed” Constanţa, dr. Radu Baz.



12