Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa continuă procesul de modernizare, atât în ceea ce priveşte condiţiile de cazare a pacienţilor, cât şi în ceea ce priveşte asigurarea unui act medical corespunzător. Conducerea SCJU, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (instituţie care a preluat din punct de vedere administrativ unitatea sanitară), Nicuşor Constantinescu, depun eforturi mari pentru ca cea mai mare unitate sanitară din judeţ, cu profil de urgenţă, să poate oferi pacienţilor cele mai bune condiţii şi servicii medicale, cu adevărat în regim de urgenţă. Se încearcă îmbunătăţirea acordării serviciilor medicale pe toate specialităţile, fie prin achiziţionarea de aparate moderne, de ultimă generaţie, fie prin asigurarea de specialişti pe măsură, fie prin specializarea celor existenţi. Alături de alte clinici din SCJU, şi clinica de Obstetrică Ginecologie Constanţa este într-un continuu proces de modernizare. Prin Programul Naţional al Ministerului Sănătăţii (MS), finanţat de Banca Mondială, au fost aduse câteva mese de operaţii moderne şi lămpi necesare în buna desfăşurare a actului medical. „Toate acestea sunt binevenite, mai ales că se lucra cu unele vechi. Vreau să precizez că este şi meritul profesorului dr. Vlad Tica, şeful Clinicii, care s-a zbătut să obţină aceste bunuri pentru spitalul nostru, care a reuşit să obţină aprobările necesare”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. Totodată, managerul a precizat că tot pentru cea mai mare Clinică de Obstetrică Ginecologie din judeţ s-a reuşit, tot cu ajutorul prof. dr. Tica, şi obţinerea unor aprobări pentru aparate moderne în intervenţiile minim-invazive, proceduri către care militează întreaga lume medicală. Este vorba despre o „coloană de chirurgie endoscopică, aparat obţinut, de asemenea, prin Programul Naţional al MS, finanţat de Banca Mondială.
AVANTAJE PENTRU PACIENTE ŞI SPITAL. Că este vorba despre un fibrom uterin de dimensiuni mai mici, că este vorba despre un chist sau orice altă formaţiune tumorală, malignă sau benignă, dacă există indicaţii medicale de extirpare în bune condiţii, pacienta nu va mai fi supusă „agresiunii” chirurgicale prin metodele clasice, fiind suficiente doar mici incizii de 5 sau 10 ml. “Chirurgia endoscopică este una modernă, de ultimă oră. Cu ajutorul ei se poate face chirurgia anexială (a trompei şi a ovarului – n.r.), chirurgia chistului ovarian, paraovarian, se poate interveni în sarcina extrauterină, în sterilitate, în aderenţe intraabdominale, în unele cazuri de endometrioză, în dureri pelvine cronice, în unele infecţii, fibroame uterine, histerectomii”, explică prof. univ. dr. Tica. Avantajele unei asemenea intervenţii sunt numeroase, în comparaţie cu dezavantajele. “În primul rând pacienta se poate reintegra în viaţa socială mult mai rapid, durerea post operatorie este mult mai mică, tratamentele medicamentoase care se impun după operaţie sunt şi ele în număr mai mic, esteticul este, de asemenea, şi el un mare avantaj”, a mai explicat şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie Constanţa. Totodată, avantaje sunt şi pentru spital, cheltuielile fiind cu mult mai mici, în contextul scurtării semnificative a duratei de spitalizare. Avantaje sunt şi pentru medicii care efectuează asemenea operaţii, susţine şeful Clinicii. “În primul rând vizibilitatea în timpul intervenţiei este cu mult mai bună, se poate duce cu optica exact unde se vrea, se vede în orice poziţie, în zone greu accesibile, în mod normal, la laparotomie (intervenţia clasică – n.r.). Un alt avantaj este constituit de câmpul care este foarte bine luminat, mişcările sunt foarte fine, precise, fapt care nu se poate spune şi despre metoda clasică”, a declarat profesorul. Nu trebuie uitată nici partea educaţională, SCJU fiind un spital universitar. Toate intervenţiile pot fi înregistrate şi prezentate medicilor rezidenţi şi studenţilor.
LAPAROSCOPII DE TREI NIVELURI. În intervenţiile laparoscopice, incluse în chirurgia endoscopică, există trei niveluri de dificultate, în primul stabilindu-se doar diagnosticul laparoscopic, în a doilea efectuându-se chirurgia anexială, iar în cel de-al treilea histerectomiile, endometriozele mai complicate etc.. La SCJU există medici specializaţi în toate aceste niveluri de intervenţii moderne atât în chirurgia generală, cât şi în cea din domeniul ginecologiei. Periodic, medicii participă la congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale care aduc specialiştilor informaţii de ultimă oră, noţiuni fără de care nu se poate practica medicina modernă. Menţionăm că în multe dintre unităţile sanitare din străinătate, peste 80% dintre intervenţiile în patologia ginecologică sunt efectuate, uzual, prin endoscopie, în vreme ce la noi procentul este nesemnificativ.