În cazul celui mai mare focar de toxiinfecţie alimentară din ultimii ani semnalat la Constanţa, mai exact la Eforie Sud, când 50 de turişti au acuzat semne de îmbolnăvire digestivă, au sosit primele rezultate de laborator. Şi acestea nu sunt deloc favorabile Restaurantului „Flacăra”, cel la care oamenii au ales să mănânce. Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, medicii de laborator au prezentat rezultate pozitive în cazul unei probe de coprocultură, respectiv salmonella tip D - cauza celor mai răspândite toxiinfecţii alimentare. De asemenea, şedful DSPJ a menţionat că din cele zece probe ce au fost luate de pe mâinile salariaţilor restaurantului, procedură ce se impune în asemenea situaţii, au fost depistate numeroase enterobacterii, care ar fi putut să declanşeze toxiinfecţia alimentară. Şi asta nu e tot. Probele ce au fost prelevate de pe suprafeţele de lucru din bucătărie au scos la iveală, din nou, probleme ce ţin de igienă. „Pe fundul de tăiat carnea au fost găsite bacterii coliforme, iar pe bolurile de ciorbă s-au depistat enterobacterii”, a spus reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Dr. Dina susţine că din primele rezultate reiese că angajaţii nu asigurau o igienă corespunzătoare a mâinilor, şi nici a suprafeţelor de lucru şi a veselei, fapt extrem de important. „Ca o primă măsură ce a fost luată, am interzis restaurantului să mai ofere turiştilor bucate preparate termic. Iar dacă se va constata că focarul de toxiinfecţie alimentară a fost provocat exclusiv din cauza problemelor ce ţin de igienă, activitatea va fi sistată în totalitate, până la remedierea deficienţelor”, a declarat directorul DSPJ, dr. Dina. Luni, 28 mai, vor fi făcute publice şi celelalte probe de laborator.