Apartamentele executate silit sunt mai scumpe decât cele noi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În Constanţa

Apartamentele executate silit sunt mai scumpe decât cele noi

Economie 14 Martie 2011 / 00:00 784 accesări

• AVEM CELE MAI MARI PREŢURI DIN ŢARĂ • Constanţa este un oraş scump şi când vine vorba de bunuri care nu au şanse prea mari să fie vândute. La malul mării, apartamentele executate silit de bănci sunt cele mai scumpe din ţară, având un preţ mediu de 4.249 lei/mp, adică un pic peste 1.000 euro/mp, mai mult decât o locuinţă nouă. La nivel naţional, preţul locuinţelor recuperate de la datornici a scăzut sub 1.000 euro/mp, „datorită” unor judeţe ca Hunedoara (1.364 lei/mp), Harghita (331 lei/mp), Timiş (123 lei/mp), Olt (146 lei/mp) sau Dolj (317 lei/mp). Constanţa întrece chiar şi municipiul Bucureşti, unde preţul mediu al unei proprietăţi executate silit este de 3.825 lei/mp. Cele mai ieftine bunuri scoase la licitaţie sunt terenurile, indiferent că este vorba de mediul rural sau de cel urban. În februarie, cele mai accesibile terenuri au fost în Hunedoara (13 lei/mp), Giurgiu şi Constanţa (19 lei/mp). În capitală, un teren executat silit costă 708 lei/mp, cele mai scumpe terenuri fiind cele din Braşov (1.129 lei/mp).

• UN TREND DE CREŞTERE • Preţurile bunurilor imobiliare scoase la licitaţie de bănci urmează linia generală de pe piaţa imobiliară, iar în Constanţa, contrar aşteptărilor, apartamentele s-au scumpit cu 0,4% în februarie, comparativ cu luna precedentă. Astfel, un apartament nou costă acum 972 euro/mp, în creştere cu 1,4% faţă de ianuarie, în timp ce locuinţele din blocurile vechi au ajuns la 937 euro/mp. La nivel naţional, preţul mediu de pe piaţă este de 1.034 euro/mp, în creştere uşoară faţă de începutul anului, pe fondul unui interes tot mai mare din parte cumpărătorilor.

• REFINANŢAREA, MAI PROFITABILĂ DECÂT EXECUTAREA • Băncile nu se grăbesc însă să reducă preţurile, deşi multe instituţii financiare au creat pagini speciale de internet pentru executări silite. În schimb, bancherii preferă acum să restructureze creditele clienţilor, prin oferte de refinanţare, care, pe termen lung, aduc un câştig mult mai mare decât vânzarea bunurilor recuperate. Pe de altă parte, agenţii imobiliari avertizează că, de acum înainte, nu prea mai este loc de scădere, aşa că cine vrea să investească în acest segment ar trebui să se grăbească.



Ştiri recomandate

12