Apel al oamenilor de știință americani pentru cercetarea microbioamelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apel al oamenilor de știință americani pentru cercetarea microbioamelor

Ştiință 29 Octombrie 2015 / 14:15 1078 accesări

Un grup de 48 de oameni de știință de la 50 de instituții din SUA a făcut apel, miercuri, la lansarea unui proiect ambițios de descoperire a secretelor microbioamelor, formate din organisme minuscule care joacă un rol major în sănătatea umană, în agricultură și în producția de energie. Este vorba despre ecosisteme formate din microorganisme cum ar fi în special bacteriile, arhebacteriile, ciupercile și algele. ”Microbioamele sunt suporturile vieții planetei noastre și laboratoare de descoperiri, chimia verde și surse de noi medicamente”, a explicat Jeff Miller, director al Institutului de Nanosisteme din California (California NanoSystems Institute), co-autor al acestui proiect intitulat ”Unified Microbiome Initiative Consortium” (UMIC), publicat în revista ”Science”. ”Înțelegerea funcționării acestor comunități de microorganisme ar putea da cheia progresului științific, extinzând cercetarea la lupta împotriva rezistenței microbiene la antibiotice, la tratamentul bolilor autoimune, la refacerea solurilor agricole sau la reducerea consumului de îngrășăminte și pesticide”, susțin cercetătorii.

Oamenii de știință au făcut deja progrese importante în catalogarea organismelor care formează microbioamele. Dar ei au încă de descoperit funcțiile fiecăreia dintre aceste specii microbiene, modul în care acestea comunică între ele și mediul lor de viață. Proiectul UMIC, la care iau parte microbiologi, specialiști în mediu și ingineri, a făcut apel la investiții în noi instrumente de cercetare și la colaborare între diferitele discipline științifice. Ideea a pornit de la Oficiul pentru Politică în Domeniul Științei și Tehnologiei (Office of Science and Technology Policy, OSTP) de la Casa Albă și de la Fundația Kavli. De multe miliarde de ani, aceste microorganisme au creat atmosfera bogată în oxigen și solul de pe planeta noastră, continuând să facă posibilă viața pe Pământ. Cei 100.000 de miliarde de microbi care trăiesc în corpul uman depășesc cu mult numărul propriilor noastre celule și sunt esențiali pentru dezvoltarea și sănătatea noastră, spun oamenii de știință. Aceste microbioame sunt extrem de complexe. Câteva grame de sol sau de sediment pot conține sute de mii de specii microbiene care interacționează și fac foarte dificilă, pentru oamenii de știință, studierea și controlarea lor. Dar, datorită progreselor înregistrate în special în domeniul genomicii, microbioamele au început să-și dezvăluie secretele. Acum doar câteva decenii, știința cunoștea mai puțin de zece tulpini de bacterii, în timp ce astăzi sunt identificate aproape o mie.

UMIC va fi dezvoltat în SUA, dar autorii acestei inițiative apelează, de asemenea, la colaborări internaționale pentru definirea obiectivelor de cercetare, elaborarea protocoalelor și normelor, astfel încât să poată fi utilizate facilitățile existente de cercetare de vârf. Într-o lucrare publicată simultan cu lansarea acestui proiect, în revista britanică ”Nature”, trei oameni de știință eminenți au lansat o inițiativă pentru crearea unui consorțiu internațional de cercetare asupra microbioamelor, care vine să completeze activitatea desfășurată în SUA.

Citește și:

Legătura dintre autism și bacteriile intestinale ar putea fi reală

Doar un sărut și... 80 de milioane de bacterii transmisibile

Tehnologii care ne vor schimba viaţa

Antibioticele îngraşă?

Tratamente pe bază de bacterii

Microbii cu care trăim ne protejează sănătatea

Pielea umană, un ecosistem bacterian bogat şi variat

Taguri articol


12