Ministerul Sănătății (MS) intervine, pentru prima dată în ultimii ani, în rezolvarea problemelor întâmpinate de unele centre de transfuzii din țară. Având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, MS face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară. “În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. În beneficiul pacienţilor, MS vrea să îmbunătăţească modul de donare a sângelui în rândul populaţiei, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge. Demnitarul a cerut ieri reprezentanţilor Institutului Naţional de Hematologie analizarea posibilităţii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar şi creşterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziţionate în 2009. MS va monitoriza cu atenţie utilizarea acestora pentru îmbunătăţirea activităţii în mod continuu şi obţinerea rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge. “Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituţii, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, aşa cum se procedează şi în alte ţări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de judeţe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creşterii numărului de donări şi reducerii lipsei de sânge”, a adăugat ministrul.
MS TREBUIE SĂ IA ÎN CALCUL ȘI FAPTUL CĂ MULTE CENTRE DE TRANSFUZII DIN ȚARĂ, UNELE STRATEGICE, CUM ESTE CEL DIN CONSTANȚA, LUCREAZĂ CU UN MARE DEFICIT DE PERSONAL.
CONSTANȚA Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța a făcut apel la populație încă de la începutul lunii, iar periodic, directorul executiv dr. Alina Dobrotă mediatizează organizarea de colecte mobile în diferite localități din județ, tocmai pentru a ajunge și la populația din zonele greu accesibile. CRTS Constanța are un statut aparte, în condițiile în care orașul de la malul mării devine capitala distracției, implicit și numărul populației aproape că se triplează. Totodată, și numărul accidentelor, dar nu numai (solicitările către unitățile sanitare), înregistrează creșteri semnificative, astfel că solicitările spitalelor către CRTS, pentru urgențe transfuzionale, sunt și ele în număr mare. Conducerea CRTS roagă locuitorii din județ să doneze sânge indiferent de grupa sanguină. ”Pentru a putea asigura tratamentele transfuzionale este nevoie de un număr mai mare de donatori de sânge”, a declarat, nu demult, directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă. Nu se poate vorbi despre o criză de sânge la Constanța, dar populația sănătoasă trebuie să conștientizeze importanța actului de donare, indiferent de anotimp.
Cine poate dona
Specialiștii CRTS spun că pot dona sânge toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice. În ziua donării se recomandă consumul, la micul dejun, al unor alimente sărace în grăsimi și a minimum 500 ml de lichide. ”Vă așteptăm în fiecare zi, de luni până vineri, la sediul nostru din Constanța, str. Nicolae Iorga nr. 85, între orele 7.30 și 13.00, cu actul de identitate valabil”, potrivit CRTS Constanța.