Apel internaţional pentru consolidarea FMI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apel internaţional pentru consolidarea FMI

Externe 21 Decembrie 2011 / 00:00 346 accesări

Ţările UE au lansat, luni, un apel adresat comunităţii internaţionale, pentru a contribui la consolidarea resurselor FMI, cu scopul de a-i oferi mijloacele de a susţine Zona Euro, confruntată cu o criză a datoriilor. Apelul a fost lansat la finalul unei teleconferinţe a miniştrilor europeni de Finanţe, în cursul căreia s-au căutat mijloacele de a consolida măsurile financiare de protecţie împotriva crizei actuale, via FMI. Cu această ocazie, cele 17 ţări membre ale Zonei Euro au confirmat că doresc să contribuie cu 150 de miliarde de euro suplimentare la FMI, sub forma împrumuturilor bilaterale. Liderii UE au convenit, la summit-ul desfăşurat la 8 şi 9 decembrie, la Bruxelles, să contribuie cu 200 de miliarde de euro la FMI, 150 de miliarde de euro de la statele euro şi 50 de la cele noneuro. Marea Britanie a refuzat din nou să acorde ajutor Zonei Euro. Londra a anunţat că nu este dispusă să contribuie cu noi sume la FMI decât în cadrul unui efort internaţional lărgit, care să includă ţările din G20.

ÎMPRUMUT PENTRU FRANŢA Ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin, a fixat suma pe care o va împrumuta, anul viitor, Franţa, la 178 de miliarde de euro, a anunţat, ieri, Trezoreria franceză. Fondurile sunt necesare pentru a acoperi un deficit bugetar de 78,8 miliarde de euro şi a plăti datorii pe termen mediu şi lung, ce expiră în 2012, în valoare de 98 de miliarde de euro. Suma pe care a fixat-o guvernul francez este puţin mai mică decât cea împrumutată în 2011 (184 de miliarde de euro). Germania intenţionează să împrumute anul viitor 26,1 miliarde de euro, pentru a acoperi un deficit bugetar mult mai mic.

REFUZ BULGĂRESC Bulgaria refuză să participe la programe de finanţare destinate ţărilor indisciplinate financiar, printr-o contribuţie suplimentară la FMI, potrivit unui comunicat al ministerului de Finanţe de la Sofia. Dintre statele Zonei Euro, Grecia, Irlanda şi Portugalia nu vor participa la programul de împrumuturi pentru FMI, deoarece au acorduri în derulare cu Fondul. Dintre ţările din afara Zonei Euro, Danemarca, Polonia, Suedia şi Cehia au acceptat să participe la finanţarea FMI, însă guvernatorul băncii centrale cehe consideră că împrumutul de 3,5 miliarde euro presupus de acest angajament ar eroda prea mult din rezervele valutare ale ţării.



12