Apel la acţiune, la summit-ul asupra securităţii nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apel la acţiune, la summit-ul asupra securităţii nucleare

Externe 14 Aprilie 2010 / 00:00 367 accesări

Preşedintele SUA, Barack Obama, a adresat, marţi, un apel la acţiune către invitaţii săi la reuniunea asupra securităţii nucleare de la Washington. “Nu avem ocazia doar de a discuta, dar şi de a acţiona. Nu doar de a promite, ci şi de a face adevărate progrese pentru securitatea cetăţenilor noştri”, a declarat Obama în acest discurs, susţinut în faţa liderilor din aproximativ 50 de ţări şi organizaţii internaţionale. “Pentru toate acestea este nevoie de altceva, mai fundamental. Şi anume, de o nouă direcţie a spiritului, care va pune la un loc voinţa, ca ţări, ca parteneri, de a face ceea ce necesită această perioadă a istoriei”, a adăugat preşedintele SUA. Participanţii la reuniune au ţinut un moment de reculegere în memoria preşedintelui polonez şi a oficialilor de rang înalt morţi în accidentul din vestul Rusiei. Preşedintele Obama, care a deschis şedinţa plenară a acestei reuniuni la care asistă lideri din 47 de ţări, plus secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a vorbit despre momentele dificile pe care le traversează Polonia şi i-a invitat pe participanţi să se ridice pentru a păstra un minut de tăcere.

În cadrul aceluiaşi summit, luni, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că nu va renunţa la arma nucleară “garant al securităţii Franţei”. “În Franţa am renunţat la testele nucleare, am redus cu o treime numărul armelor noastre”, a precizat Sarkozy, care a adăugat că dacă ar fi mers mai departe, ar fi putut pune în pericol securitatea ţării sale. “Sprijinim orice măsură pentru diminuarea numărului armelor nucleare, dar păstrăm minimul pentru a asigura securitatea Franţei”, a afirmat Sarkozy.

SUA au anunţat că Ucraina urmează să renunţe, până în 2012, la uraniul puternic îmbogăţit pe care îl deţine, un element important pentru fabricarea bombei atomice, iniţiativă salutată de Casa Albă, care a promis Kievului sprijin tenhnic şi financiar în acest demers. Acest anunţ spectaculos intervine în urma unei întrevederi dintre preşedintele SUA şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, invitat la Washington, la summit-ul axat pe riscurile proliferării şi ale terorismului nuclear. SUA au evidenţiat pericolele care favorizează un control insuficient al materialelor fisionabile folosite pentru fabricarea bombelor atomice - uraniul îmbogăţit şi plutoniul. Ucraina, care a moştenit un arsenal nuclear după dezmembrarea Uniunii Sovietice, a renunţat deja la acesta. Cantitatea de uraniu puternic îmbogăţit (U235) la care Ucraina urmează să renunţe în următorii doi ani este de circa 90 de kilograme, suficient pentru a construi mai multe arme nucleare.

În cadrul summit-ului de două zile inaugurat oficial luni după-amiază, la sediul Congresului din Washington, Barack Obama şi administraţia sa au încercat să-i convingă pe liderii prezenţi să ia măsuri pentru a-şi securiza stocurile de uraniu şi plutoniu, pentru a nu ajunge în posesia extremiştilor. Obama a definit mizele acestui summit, cel mai important organizat de ţara sa după 1945, subliniind că “cea mai mare ameninţare la adresa securităţii SUA, pe termen scurt, mediu sau lung, ar fi posibilitatea ca o organizaţie teroristă să obţină o armă nucleară”. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat luni că va sprijini, în cadrul summit-ului, interzicerea producerii de materiale fisionabile pentru armele nucleare.

Reprezentantul Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, a subliniat luni că ţara sa, care nu a trimis o delegaţie la Washington, nu va fi constrânsă prin “decizii cunoscute dinainte”. “Presiunile şi sancţiunile nu pot rezolva fudamental dosarul nuclear iranian”, a reafirmat, marţi, un purtător de cuvânt chinez, după ce Washigntonul a dat asigurări că a primit acordul preşedintelui Hu Jintao pentru consolidarea sancţiunilor împotriva Iranului. Reprezentanţi ruşi vor participa la conferinţa pe tema utilizării energiei atomice în scopuri paşnice, care va avea loc în Iran, în perioada 17-18 aprilie, a declarat, luni, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe. Conferinţa se desfăşoară sub motto-ul “Energie atomică pentru toţi, armament nuclear pentru nimeni”. Unii analişti susţin că Iranul ar fi organizat conferinţa pentru a contracara reuniunea asupra securităţii nucleare de la Washington.

Viitorul summit pentru securitate nucleară se va desfăşura peste doi ani, în Coreea de Sud, a anunţat, marţi, preşedintele Obama. Acesta a afirmat că preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, care se afla lângă acesta în marea sală a Palatului Congresului din Washington, a acceptat ca ţara sa să găzduiască acest summit în 2012. Alegerea Coreei de Sud pentru organizarea unei astfel de reuniuni la nivel înalt pare să aibă un rol simbolic, având în vedere faptul că duşmanul şi vecinul său, Coreea de Nord, a fost condamnată la nivel internaţional pentru fabricarea unei bombe nucleare. Totuşi, Coreea de Nord este invitată să participe la viitorul summit nuclear, dacă Phenianul se angajează să renunţe la arsenalul nuclear, a declarat preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, care a îndemnat Coreea de Nord să reia negocierile multilaterale pentru dezarmarea nucleară.



12