Filialele magrebiană AQMI şi yemenită AQPA ale reţelei teroriste al-Qaida i-au îndemnat pe jihadiştii din Irak şi Siria să se unească împotriva coaliţiei ostile grupării sunnite Statul Islamic (SI), într-un comunicat comun postat online ieri. În acest comunicat fără precedent, cele două grupări îşi îndeamnă ”fraţii mujahedini din Irak şi Levant să înceteze să se omoare între ei şi să se unească împotriva campaniei Americii şi coaliţiei sale diabolice care ne ameninţă pe toţi”. Ele se se referă, astfel, la divergenţele dintre gruparea Statul Islamic - care s-a delimitat de al-Qaida şi a proclamat un califat (stat islamic) pe o parte din teritoriile Irakului şi Siriei - şi Frontul Al-Nusra, filiala siriană a al-Qaida, care a rămas credincioasă liderului reţelei, Ayman al-Zawahiri. Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) şi al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA - rezultatul fuziunii aripilor saudită şi yemenită ale reţelei) i-au rămas credincioase lui Ayman al-Zawahiri, care este foarte critic faţă de SI. Acest apel este adresat, de asemenea, opoziţiei siriene moderate, ce caută să-l îndepărteze de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad şi care este susţinută de SUA şi aliaţii lor arabi. Totodată, AQMI şi AQPA îi invită pe ”toţi cei care au ridicat armele împotriva tiranului Bashar (al-Assad) şi miliţiilor sale să nu se lase păcăliţi de America şi să nu devină pionii lor”. Cele două filiale solicită, de asemenea, triburilor sunnite din Irak şi Siria ”să nu uite crimele SUA şi să nu participe la coaliţie”.
SUA, care au efectuat deja numeroase raiduri împotriva jihadiştilor din cadrul SI în Irak, încearcă să construiască o coaliţie largă, din care să facă parte şi ţări arabe, cu scopul de a-i ”aneantiza” pe aceşti jihadişti care ocupă porţiuni largi din teritoriile irakian şi sirian. La un nivel mai general, cele două filiale îi îndeamnă pe musulmani, mai ales pe cei din Peninsula Arabică, să-şi împiedice militarii să participe la războiul care se anunţă împotriva jihadiştilor din SI. Ele le cer acestor musulmani să se ridice împotriva guvernelor lor, pe care le cataloghează drept ”agenţi ai Occidentului”, şi să le împiedice să se lanseze într-un ”război împotriva Islamului, sub acoperirea luptei împotriva terorismului”.
RĂZBOI CU SI SUA ar putea trimite consilieri militari alături de militari irakieni pe frontul împotriva grupului terorist Stat Islamic, a anunţat, ieri, generalul Martin Dempsey, comandantul Statului Major Interarme al SUA. În prezent, în Irak sunt 300 de consilieri militari americani, iar alţi 300 vor sosi curând. ”Consilierii nu au sarcina de a participa la lupte. Dar, dacă situaţia se complică şi dacă armata irakiană va organiza o operaţiune extraordinar de complexă, consilierii americani pot merge pe front alături de trupele irakiene”, a explicat generalul Dempsey.
Teroriști SI au doborât, ieri, un avion militar la Rakka, bastionul jihadiştilor ultradicali în Siria. Este vorba despre primul avion doborât de la începutul raidurilor regimului împotriva jihadiştilor, în iulie, şi de la instaurarea califatului, la sfârşitul lui iunie, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, directorul ONG-ului, avionul, care bombarda Rakka în momentul în care a fost lovit, s-a prăbuşit pe o casă din oraş, provocând moartea şi rănirea mai multor persoane.