Emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, a făcut apel la reţinere din partea israelienilor şi palestinienilor, în urma violenţelor din teritoriile palestiniene şi din Ierusalimul de Est, pentru a permite desfăşurarea negocierilor indirecte. Apelul a fost lansat de Mitchell la încheierea unei întrevederi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Emisarul american, care s-a întâlnit cu Abbas la reşedinţa ambasadorului palestinian din Amman, a precizat că va continua, în următoarele zile, discuţiile cu oficialii israelieni şi palestinieni, ”pentru a stabili condiţiile care vor permite lansarea negocierilor indirecte şi avansarea tuturor spre pace şi prosperitate”. El a amintit că preşedintele Autorităţii Palestiniene şi-a exprimat îngrijorările faţă de evenimentele recente, inclusiv cele din Nablus, unde patru palestinieni au murit în 24 de ore. Autoritatea Palestiniană a acuzat, duminică, Israelul că răspunde la eforturile diplomatice prin asasinarea de palestinieni şi că periclitează reluarea dialogului prin politica sa de colonizare a Ierusalimului de Est, teritoriu anexat.
Confruntate cu imposibilitatea purtării de negocieri de pace directe, întrerupte la sfârşitul lui 2008, SUA au îndemnat cele două părţi să participe la negocierile indirecte pe care le desfăşoară Mitchell. Începerea acestor negocieri a fost amânată după ce autorităţile israeliene au aprobat, la 9 martie, construirea a 1.600 de noi locuinţe în Ierusalimul de Est. În urma acestui anunţ, au avut loc ciocniri frecvente între manifestanţii palestinieni şi forţele israeliene, în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, cu ocazia protestelor faţă de colonizarea israeliană. Israelul consideră întregul Ierusalim ca fiind capitala sa ”indivizibilă şi eternă”. Palestinienii, care cer întreruperea totală a colonizării, vor să transforme Ierusalimul de Est în capitala viitorului lor stat.
Aviaţia israeliană a efectuat, în noaptea de duminică spre luni, un raid în sudul Fâşiei Gaza, după un tir de rachete palestinian, au declarat surse palestiniene. Avioanele au atacat un tunel în sectorul Rafah, la frontiera cu Egiptul, fără să provoace rănirea vreunei persoane. Un purtător de cuvânt militar a confirmat raidul, susţinând că armata aeriană a lovit un tunel care servea contrabandei cu arme, ca ripostă la tirurile de rachetă. O rachetă a fost trasă, duminică seară, din Fâşia Gaza în sudul Israelului, fără a provoca victime sau pagube materiale. Potrivit armatei, nouă rachete au fost trase începând de joi, una provocând moartea unui muncitor agricol thailandez, în sudul Israelului. Ca răspuns, aviaţia israeliană a efectuat o serie de raiduri vizând Fâşia Gaza, rănind uşor două persoane. Potrivit unui bilanţ al armatei, grupările armate palestiniene au tras aproximativ 150 de rachete şi 75 de obuze împotriva Israelului, de la sfârşitul devastatoarei ofensive militare israeliene împotriva enclavei palestiniene, din decembrie 2008 - ianuarie 2009. Fâşia Gaza se află sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas, după o lovitură de forţă în iunie 2007.