De Ziua Internaţională a Talasemiei - 8 mai - (o afecţiune care debutează încă din primele luni de viaţă, manifestându-se ca o anemie extrem de severă), reprezentanţi ai centrelor de transfuzii sanguine au atras atenţia că, în România, donarea de sânge este pe penultimul loc în Europa, după Albania. „România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge, funcţionează de pe o zi pe alta. Facem un apel la salvarea de vieţi prin donarea de sânge!”, a declarat, la conferinţa prilejuită de Ziua Internaţională a Talasemiei, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, dr. Doina Goşa.
ROMÂNIA ARE DOAR O MEDIE DE 1,7% DONATORI LA ÎNTREAGA POPULAŢIE, ÎN VREME CE UN MINIM NECESAR AR FI DE 2,5%, IAR RECOMANDAREA COMISIEI EUROPENE ESTE DE 6%.
O altă problemă importantă cu care se confruntă centrele de transfuzii este lipsa de personal din cauza blocării posturilor, dar şi a salariilor mizerabile. Din cauza lipsei de personal, doar o echipă mobilă pentru donarea de sânge poate merge pe teren, iar cei care vin la centre pentru a dona sânge trebuie să stea la coadă. Şi la Constanţa, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine, dr. Alina Dobrotă, a atras atenţia de nenumărate ori asupra deficitului de personal din unitate, a veniturilor aproape inexistente la capitolul dotări, dar şi modernizări ale unităţii.
8 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Talasemiei în 1993 în memoria lui George Englezos şi a tuturor persoanelor cu talasemie care au părăsit această lume. Anual, Federaţia Internaţională a Talasemiei propune o tema specifică pentru activităţile desfăşurate în întreaga lume. Tema din acest an este „Revizuirea drepturilor pacienţilor”. În România, sunt înscrişi în Programul Naţional 240 pacienţi cu talasemie. Aceşti pacienţi se confruntă cu o serie de probleme diverse, lipsa sângelui în anumite centre fiind una dintre cele mai importante. „Sângele este vital în tratamentul nostru şi, de aceea, avem nevoie de donatori benevoli şi fidelizaţi. Donatorii ne ajută să supravieţuim în fiecare zi şi cu ajutorul lor, pacienţii cu talasemie pot duce o viaţă absolut normală”, a declarat preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Talasemie Majoră, Radu Gănescu.