Apel la unitatea SPD, pentru a scăpa de Angela Merkel în 2013

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apel la unitatea SPD, pentru a scăpa de Angela Merkel în 2013

Externe 01 Octombrie 2012 / 00:00 314 accesări

Peer Steinbrück, desemnat, vineri, candidat al Partidului Social Democrat (SPD) german la funcţia de cancelar, a lansat, sâmbătă, un apel la unitatea partidului, pentru a o înfrânge pe Angela Merkel la alegerile parlamentare din 2013. Fost ministru de Finanţe al Marii Coaliţii dintre Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Angela Merkel şi social-democraţi, el a trasat răspunsul Germaniei la criza financiară din 2008, fapt ce i-a atras neîncrederea aripii de stânga a SPD. ”Alegerile federale pot fi câştigate numai prin mobilizarea simpatizanţilor noştri. Unitatea este importantă”, a declarat el în cursul unui adunări a SPD desfăşurată în oraşul Münster din landul Renania de Nord-Westfalia, al cărui ministru-preşedinte a fost în perioada 2002-2005.

Aflată la putere din 2005, Angela Merkel este favorită în sondaje, apreciată pentru calmul şi hotărârea de care dă dovadă în gestionarea crizei datoriei din Zona Euro. Potrivit unui sondaj realizat vineri de postul de televiziune ARD, Merkel beneficiază de o cotă de popularitate de 50%, faţă de 36% pentru Peer Steinbrück. Sondajele scot în evidenţă faptul că Angela Merkel este mai simpatică şi mai credibilă decât Steinbrück şi, în acelaşi timp, mai capabilă să rezolve criza monedei unice. Însă 58% dintre aceştia consideră totodată că el ar fi un bun candidat al SPD la funcţia de cancelar şi se declară încrezători în opiniile sale privind justiţia socială. În pofida avansului în sondaje, conservatorii s-ar putea vedea obligaţi să formeze o coaliţie cu social-democraţii, în cazul în care aliaţii lor, liberalii din cadrul FDP, nu vor obţine un rezultat confortabil. Steinbrück a repetat din nou, sâmbătă, preferinţa sa pentru o coaliţie cu Verzii.

MAI MULT TIMP PENTRU ATENA Peer Steinbrück a afirmat că Greciei trebuie să i se dea timp pentru a-şi respecta angajamentele asumate faţă de creditori. În ipoteza unui al treilea plan de ajutorare a Greciei, pe care şefa cabinetului de la Berlin doreşte să-l împiedice, Steinbrück nu a exclus ca partidul său să voteze favorabil în Bundestag. SPD a votat pentru adoptarea primelor două planuri menite să evite falimentul Atenei. La sfârşitul lunii iunie, susţinerea SPD şi a Verzilor pentru pactul bugetar şi Mecanismul European de Stabilitate a fost obţinută de cancelarul federal cu preţul angajamentului în favoarea unui pact de creştere pentru Europa, cerut de opoziţie. În legătură cu criza din Zona Euro, deşi susţine că nu-şi face griji pe termen scurt, Steinbrück se teme că inflaţia va reprezenta o problemă peste 3-4 ani. ”Nu este doar vina BCE, ci şi a băncii centrale americane, care la tot pasul inundă piaţa cu lichidităţi”, a subliniat el.

FILM SATIRIC Un film satiric intitulat ”A Very European Break Up” (O despărţire foarte europeană) şi realizat de britanicul Bob Denham, care utilizează o serie de stereotipuri, pentru a face haz de disensiunile greco-germane din timpul crizei euro, înregistrează un succes pe YouTube. El a acumulat facturi neplătite şi îşi revendică dreptul de a nu îşi face griji, ea nu mai vrea să tragă pentru el, în această comedie pe Internet care oferă versiunea sa asupra certurilor greco-germane din timpul crizei euro. Însă oficialii europeni pot să stea liniştiţi. După ce aproape că a divorţat, cuplul, el Greco, un brunet nebărbierit, ea Germaine, o blondă crispată, va sfârşi prin a opta pentru reconciliere, aşa cum procedează în prezent Atena şi Berlinul, cu scopul de a menţine coeziunea Zonei Euro. O serie de publicaţii şi site-uri greceşti au prezentat, sâmbătă, această satiră. Jucându-se cu stereotipurile psihodramei crizei datoriilor, realizatorul îşi înconjoară cuplul cu doi vecini, o spaniolă care îndeamnă la o apropiere şi un britanic care susţine o despărţire. Referinţa la speculaţii ale pieţelor financiare cu privire la o ieşire a Greciei din Zona Euro este evidentă. Alte referinţe necesită mai multă atenţie, trimiţând la problema ratingului financiar sau a intervenţiilor Băncii Centrale Europene (BCE) în materie de achiziţionare de obligaţiuni. ”Vrem să arătăm că este posibil să faci un film comic abordând o problemă politică şi economică care influenţează toată Europa”, comentează realizatorul. Filmul a fost vizionat într-o singură săptămână de peste 130.000 de ori.



12