Apel pentru „Colectiv“! Medicii spun că e nevoie de sânge!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Românii au fost solidari doar în primele zile

Apel pentru „Colectiv“! Medicii spun că e nevoie de sânge!

În special, sunt aștepti donatorii fideli!
Sănătate 11 Noiembrie 2015 / 18:34 738 accesări

După ce câteva zile a fost o întreagă mobilizare pentru donarea de sânge, campanie foarte vizibilă la televiziuni și pe rețelele de socializare, numărul celor care mai donează sânge în prezent este cu mult mai mic decât la începutul săptămânii trecute. La doar 11 zile de la această tragedie națională, medicii au fost nevoiți deja să facă un apel către toți românii, în special către donatorii fideli,să dea din nou dovadă de solidaritate și să vină în centrele de transfuzii pentru a dona sânge, spitalele având mare nevoie de trombocite. ”Şi în zilele acestea, şi în săptămânile viitoare, răniţii din spitale au nevoie de susţinere cu sânge şi trombocite. Şi, să nu uităm, trombocitele trăiesc doar 5 zile şi nu le putem stoca mai mult timp! Este în continuare nevoie de mulți donatori, dar în special de donatori recurenți (adică cei care nu sunt la o primă donare), din sângele acestora preparându-se unități de trombocite, extrem de necesare pentru cei răniți în incendiul de la Colectiv”, este mesajul dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti. Trombocitele pot fi recoltate şi procesate, explică specialiştii, deci de la donatorii fideli, nu de la cei care se află la prima donare.

CRTS Constanţa aşteaptă, la fel ca toate centrele, în special donatori fideli, deci persoanele care au mai donat. „Adresabilitatea populaţiei trebuie să fie constantă. Este foarte important mai ales în aceste momente. Le mulţumim tuturor pentru susţinere”, spun specialiştii. Foarte important este, de asemenea, ca grupurile mari de potenţiali donatori, inclusiv de la Constanţa, să ia legătura cu reprezntanţii centrelor astfel încât să fie efectuate programări. În acest fel nici personalul nu va fi nevoit să muncească până la epuizare şi nici donatorii nu vor mai sta ore în şir în aşteptare.”, a scris pe Facebook Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

De altfel, încă din primele zile, când la centrele de transfuzii din București și din țară au fost mii de donatori, medicii au avertizat că luni de zile va fi nevoie de sânge, iar cei care vor să ajute trebuie să vină să doneze constant în perioada următoare. De asemenea, medicii au explicat încă de atunci că sângele proaspăt este mult mai bun pentru pacienții arși, așa că fluxul de donatori ar trebui să fie constant în perioada următoare. În spitalele din Capitală mai erau internate, marţi, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul „Colectiv“, dintre care 24 în stare critică și gravă, alţi 29 de pacienţi fiind spitalizaţi în unităţi sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elveţia şi Germania.

BILANȚUL VICTIMELOR - 50 DE MORȚI Vlăduț Roberto, un tânăr rănit în incendiul din clubul „Colectiv“, a murit în Anglia, în ziua în care împlinea 19 ani, la doar câteva ore după ce o altă tânără, eleva în clasa a XII-a Elena Nițu, s-a stins într-un spital tot din Marea Britanie. Vlăduţ Roberto Andy şi Elena Niţu erau printre cei nouă răniţi în incendiul din clubul „Colectiv“ transferaţi duminică seară în spitale din Marea Britanie. Bilanțul victimelor a ajuns astfel la 50 de persoane decedate. Vlăduț Roberto fusese internat în 30 octombrie, după incendiul din „Colectiv“, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în stare critică, din cauza arsurilor de căi respiratorii şi a arsurilor de pe corp.

Buget mai mare la Ministerul Sănătății pentru pacienții răniți în „Colectiv“

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre de suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu 26,3 milioane de lei pentru asigurarea tratamentului, serviciilor medicale și recuperarea persoanelor rănite în incendiul de la clubul „Colectiv“ aflate în spitalele din București. Banii alocați suplimentar vor fi destinați celor 10 spitale din București în care se află răniții. ”Tratarea acestor persoane este un proces complex, care necesită materiale sanitare speciale, alimentație parenterală pe o perioadă lungă durată. De asemenea, tratamentul complicațiilor, inerente în asemenea situații, este unul complex, fiind necesare fonduri suplimentare”, arată Guvernul.



12