Apele Dunării scad în continuare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apele Dunării scad în continuare

Justiție 20 Septembrie 2011 / 00:00 472 accesări

Debitul Dunării la intrarea în ţară continuă să scadă, însă nu vor fi restricţii în alimentarea cu apă a populaţiei, a anunţat, ieri, Administraţia Naţională \"Apele Române\" (ANAR). În perioada următoare, debitele Dunării în secţiunea Baziaş îşi vor menţine tendinţa de scădere, ajungând în 25 septembrie la un debit de 2.250 mc/s. Cel mai scăzut debit din ultimii 50 de ani a fost înregistrat în anul 2003, când Dunărea la intrarea în ţară a fost un debit de 1.600 mc/s. \"Datorită măsurilor de exploatare convenite, atât la nivelul ANAR, cât şi la nivelul SC Hidroelectrica SA, nivelurile în lacuri sunt menţinute constante, în vederea asigurării unei rezerve de apă suficiente pentru o lungă perioadă de timp. Având în vedere situaţia hidrologică actuală, ANAR monitorizează 24 h din 24 şi anunţă că, la această oră, în toate secţiunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie. De asemenea, nu sunt semnalate cazuri de mortalitate piscicolă\", au spus reprezentanţii ANAR.

25 de ambarcaţiuni, din care nouă nave cu propulsie şi 16 barje, sunt ancorate în portul Bechet, întrucât nivelul Dunării este scăzut în ultima perioadă, a declarat, ieri, inspectorul Veronica Constantin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Dolj. \"Aceste ambarcaţiuni sunt de tonaj mare. În schimb, ambarcaţiunile care nu au încărcătură se deplasează normal, canalul navigabil nu este închis\", a mai declarat ea.

Peste 250 de vapoare sunt blocate, la momentul actual, pe Dunăre, iar problema se pare că există la partea bulgară care nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte dragarea, a declarat, ieri, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor. “Motive de îngrijorare sunt pentru transportul pe Dunăre, unde în momentul de faţă sunt blocate peste 250 de vapoare de diferite dimensiuni. Din informaţiile mele, se pare că partea bulgară are o problemă în ceea ce priveşte dragarea. Practic, degeaba au spus ei “Dragă, hai să te draghez”, dacă nu au şi făcut lucrul acesta”, a punctat Borbely. Oficialul MMP a menţionat că vor exista discuţii la nivel ministerial între Bulgaria şi România pe această temă. Între România şi Bulgaria există un acord bilateral, semnat la Sofia în anul 1955, prin care fiecare ţară este responsabilă de întreţinerea şenalului navigabil, inclusiv dragarea şi semnalizarea plutitoare.

Debitele râurilor şi cel al Dunării se situează la 60-65% faţă de mediile anuale, dar deocamdată nu sunt motive de îngrijorare referitoare la secetă, a mai declarat Borbely. “Trebuie să aşteptăm până la 30 septembrie - 1 octombrie, să tragem linie, să vedem ce putem să facem. Conform prognozei, vremea va fi în continuare asemănătoare până la 30 septembrie, adică fără ploi”, a precizat ministrul. Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte irigaţiile nu există informaţii suplimentare, însă a admis faptul că există întârzieri la culturile de rapiţă.

Scăderea debitului pe Dunăre în aceasta perioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional.

Taguri articol


12