Apele şi canalizările României, în epoca de piatră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apele şi canalizările României, în epoca de piatră

Justiție 23 Martie 2010 / 00:00 362 accesări

România mai are nevoie de încă 1 miliard euro peste suma alocată deja, pentru sectorul de apă şi canalizare până în 2014, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, adăugând că, din acel miliard de euro de care ar fi nevoie, 400 milioane euro ar trebui să vină la Bucureşti, unde este deja o întârziere în ce priveşte derularea proiectului de investiţii. \"România e rămasă în urmă în ce priveşte canalizarea şi staţiile de epurare. Suntem plini de strategii, dar de multe ori nu le aplicăm\", a mai spus Borbely.

APELE NOASTRE, NECONFORME CU NORMELE UE. 36,5% din apele de suprafaţă ale României, precum şi 13,4% din apele subterane nu vor atinge nivelul de \"stare bună\" până în 2015, conform cerinţelor UE. \"22 martie (IERI – n.r.) 2010 este Ziua Mondială a Apei, dar, în acelaşi timp, este şi ziua în care România raportează către Comisia Europeană Planurile de Management ale bazinelor hidrografice şi Planul Naţional de Management care include planul de măsuri de îmbunătăţire a calităţii apelor, dar şi aplicarea acelor măsuri suplimentare pentru corpurile de apă care nu vor atinge starea bună a apelor în anul 2015\", potrivit Administraţiei Naţionale \"Apele Române\" (ANAR). Conform rezultatelor obţinute prin elaborarea Planului Naţional de Management al Bazinelor Hidrografice, din 3.399 de corpuri de apă de suprafaţă, 1.241 nu vor atinge o stare corespunzătoare a apelor până în 2015, iar din cele 142 de corpuri de apă subterană, 19 nu vor atinge starea calitativă bună până în 2015. \"Aceste corpuri de apă nu corespund din punct de vedere al calităţii (în special înregistrează depăşiri la azotaţi şi amoniu)\", potrivit ANAR. România va cere creşterea perioadei de conformare - până în 2027 - pentru apele de suprafaţă şi din subteran şi \"ţinte mai puţin severe\".

INFRINGEMENT PENTRU ROMÂNIA?. România va rata, în 2010, ţintele asumate pentru canalizare şi epurare de 60%, respectiv 50%, a precizat directorul Planului de Management din cadrul ANAR, Elena Ţuchiu. Ea a declarat că, în prezent, accesul la canalizare este de 52%, iar cel de racordare la staţii de epurare de 43%. Poluarea apelor are la bază rata redusă a populaţiei racordate la sistemele de canalizare şi epurare a apelor uzate, nefuncţionarea staţiilor de epurare existente, managementul necorespunzător al deşeurilor (adică depozitării necontrolate a deşeurilor pe malurile apelor sau în apă). Termenele finale de conformare sunt 2013 pentru racordarea la sistemele de canalizare şi 2015 pentru racordarea la staţiile de epurare, pentru oraşele cu mai mult 10.000 locuitori, iar 2018 pentru cele cu mai puţin de 10.000 de locuitori, în cazul ambelor obiective. \"Încercăm să ne apropiem cât mai mult de aceste ţinte, dar nu le vom putea atinge\", a explicat oficialul ANAR.

STRÂNGEREA GUNOAIELOR SE FACE DIN BUZUNARUL NOSTRU. ANAR va continua şi în 2010 să ecologizeze lacurile pe care le are în administrare, însă oamenii ar trebui să conştientizeze că acţiunea se face din banii lor şi să nu mai arunce PET-uri şi alte resturi în apă, a spus, ieri, directorul general al instituţiei, David Csaba. \"Trebuie să igienizăm, nu avem ce face. Dar totul se face cu bani publici, din buzunarul dumneavoastră şi al meu, irosiţi din vina concetăţenilor noştri. E mult mai scump să aduci o resursă de apă la nivel bun decât să o păstrezi. În fiecare an scoatem sute de tone de PET-uri din apă. E nevoie de conştientizarea publicului şi de participarea lui\", a explicat oficialul ANAR.



12