Apendicita ar putea fi declanşată de o infecţie virală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apendicita ar putea fi declanşată de o infecţie virală

Monden 22 Ianuarie 2010 / 00:00 1818 accesări

Cercetătorii din cadrul Universităţii Texas sunt convnşi că o infecţie virală poate declanşa criza de apendicită, ipoteză ce ar explica şi de ce această afecţiune se înregistrează mai degrabă în sezonul cald. Virusul este asemănător unuia care declanşează gripa sezonieră. Una din zece persoane este sensibilă la acest virus, care inflamează apendicele. Apendicita se declanşează când apendicele, care este conectat în partea sa dreaptă la colon, se umple de materie infectată care îl poate perfora. De cele mai multe ori simptomele acestei infecţiuni sunt ignorate de bolnavi şi numai când se declanşează perforarea, care este dureroasă, aceştia devin conştienţi de gravitatea problemei. De altfel, apendicita este cel mai frecvent motiv pentru care se fac operaţiile de urgenţă.

Într-un studiu recent, cercetătorii au studiat datele statistice din ultimii 36 de ani şi au descoperit o creştere a incidenţei cazurilor de apendicită în 1977, 1981, 1984, 1987, 1994 şi în 1998, ceea ce sugerează o epidemie a unei infecţii virale. S-a mai descoperit că în aceşti ani, cazurile de apendicită s-au înregistrat cu precădere vara. Cercetătorii au respins însă orice legătură între gripă şi o serie de infecţii intestinale şi declanşarea apendicitei. Alte indicii sugerează că inflamarea apendicelui nu necesită automat şi o intervenţie chirurgicală. Este vorba despre o serie de cazuri ale unor marinari cărora li s-au declanşat crize de apendicită în timp ce se aflau pe mare şi intervenţiile chirurgicale nu s-au putut efectua la momentul oportun din cauza lipsei de asistenţă medicală, dar şi despre cazurile unor copii. În aceste cazuri inflamaţia apendicelui s-a redus singură şi pacienţii au rămas în viaţa ducând apoi o existenţă normală. Acest lucru nu ar trebui însă să ne determine să evităm consultul medical când există simptome ale acestei afecţiuni.

Apendicita a fost descrisă pentru prima dată ca o afecţiune medicală în 1886, dar de atunci nu s-au făcut mari progrese în determinarea cauzelor care o declanşează şi nici a unui tratament, în afara intervenţiei chirurgicale. Ca posibile cauze sunt menţionate de la mâncarea nedigerată la nivelul mare de poluare. Deşi în prezent, apendicele pare un organ fără un scop anume, Charles Darwin a sugerat în studiile sale că strămoşii omului aveau nevoie de el pentru a digera materiale vegetale dure, precum coaja de copac.



12