APIA a rămas fără director

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

APIA a rămas fără director

Social 10 Iunie 2014 / 00:00 836 accesări

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a decis suspendarea din funcţie a lui Dorel Benu, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cercetat în arest la domiciliu într-un dosar privind acordarea ilegală de subvenţii agricole. Ministrul Agriculturii l-a desemnat în calitate de director general interimar pe Mihai Puţintei, în prezent director general al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene din cadrul Ministerului Agriculturii. "Totodată, la nivelul APIA se află în desfăşurare controale dispuse de ministrul Agriculturii pentru identificarea şi corectarea disfuncţionalităţilor şi pentru a asigura Comisia Europeană şi beneficiarii plăţilor europene şi de la bugetul de stat că activitatea APIA se va desfăşura în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană", se arată într-un comunicat de ieri al ministerului.

SCURT ISTORIC Dorel Gheorghe Benu şi directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, sunt cercetaţi în arest la domiciliu într-un dosar privind acordarea ilegală de subvenţii agricole. Benu, Moldoveanu, medicul veterinar Neculai Toma şi consilierul judeţean liberal Ioan Piticari au fost reţinuţi miercuri, iar joi au fost prezentanţi instanţei cu propunerea de arestare. Cei patru au fost eliberaţi în cursul serii de joi, după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere. Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la UE. Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar, directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, este acuzată de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării. Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la comiterea infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată, şi instigare la comiterea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi înşelăciune în formă continuată. Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava. Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de lei.



12