Aplauze furtunoase la premiera naţională a piesei „Luna de miere”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aplauze furtunoase la premiera naţională a piesei „Luna de miere”

Cultură 11 Februarie 2008 / 00:00 1298 accesări

În premieră naţională, Teatrul de Stat Constanţa a prezentat, vineri seară, spectacolul „Luna de miere” de Gabriel Barylli. Regizată de Daniel Felsner, cel care a tradus şi adaptat textul scris de Gabriel Barylli, dar care a semnat şi ilustraţia muzicală a spectacolul, piesa de teatru a fost jucată în faţa unui public numeros, din care au făcut foarte mulţi tineri. Subiectul actual, talentul actoricesc al celor trei artiste care au făcut parte din distribuţia operei teatrale, o regie vie şi dinamică au contribuit la succesul spectacolului.

Din distribuţia piesei de teatru au făcut parte trei actriţe ale Teatrului de Stat Constanţa, Dana Dumitrescu (Barbara Wenger), Luiza Martinescu (Linda Rosenbaum) şi Georgiana Mazilescu (Christine Kowalski), care au adus în faţa publicului trei tipologii de personaje feminine, trei caratere şi trei opinii despre viaţă diferite. Christine Kowalski este o femeie la 32 de ani, psiholog de profesie, divorţată, dar care încă îşi mai iubeşte soţul. Linda Rosenbaum este o tînără la 27 de ani, care locuieşte în aceaşi casă cu Christine şi care se perindă printre foarte mulţi bărbaţi. La rîndul său, Barbara a renunţat la feminintate şi la propria personalitate pentru a ţine cont de principiile soţului, despre care află, însă, că o înşală şi nu este nici pe departe soţul exemplar alături de care îşi petrecuse şapte ani.

Cele trei personaje feminine se întîlnesc în casa Christinei, de ziua acesteia şi, după lungi discuţii, uneori în contradictoriu, îşi dau seama că viaţa pe care au trăit-o a fost una de paravan, pentru că ceea ce ele doreau era cu totul altceva. Dacă Christine visează la bărbaţii cu pălărie, care deschid uşile femeilor, Linda, deşi este curtată de foarte mulţi bărbaţi, îşi doreşte o relaţie stabilă şi este foarte dezamăgită, deşi nu recunoaşte, atunci cînd este părăsită de logodnic. În schimb, Barbara îşi doreşte să fie femeie şi să poată fi admirată pe stradă, aşa cum se întîmpla atunci cînd era domnişoară. „A fost destul de greu să interpretez acest rol, pentru că este un text foarte realist. Sfatul meu pentru femei este să fie puternice şi să creadă în ele însele”, a declarat Georgiana Mazilescu. La rîndul său, Dana Dumitrescu a precizat că fiecare femeie a trecut prin cel puţin una din cele trei experienţe prezentate pe scenă şi că piesa de teatru este, de fapt, o prezentare a realităţii. „Este o piesă realistă, în care se spun lucruri adevărate, dar care stîrnesc, totuşi, rîsul”, a precizat Dana Dumitrescu. Şi aşa a şi fost. Publicul s-a amuzat copios, chia dacă, la baza textului, a stat autoironia. „Pot să spun că a fost o seară minunată şi benefică. Reacţiile şi aplauzele din seara aceasta au dovedit că este un spectacol bun. Întotdeauna, autoironia, care ne caracterizează, pe noi, românii, este de bun augur”, a adăugat Georgiana Mazilescu. Piesa de teatru s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale publicului, care a părăsit sala de spectacole cu zîmbetul pe buze.

Din rîndul spectatorilor a făcut parte şi directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Centrului Judeţean Constanţa, Cristian Zgabercea, care s-a declarat încîntat de succesul piesei de teatru, mai ales la tineri. De asemenea, acesta a asigurat publicul de la malul mării că spectacole moderne, precum „Luna de miere”, vor mai fi montate pe scena Teatrului de Stat Constanţa, dar şi că din repertoriul instituţiei nu vor lipsi nici piesele clasice. „Sper să avem în repertoriu toate tipurile de spectacol şi să ne adresăm unei palete largi de public. Acest gen de spectacole prinde la tineri şi este bine, pentru că asta îi face pe ei să se întoarcă în sălile de spectacol. Sper să mai avem astfel de premiere, iar 2008 este un an în care ne mai aşteaptă multe premiere”, a declarat directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Zgabercea.



12