Aplauze la scenă deschisă pentru concurenţi şi soliştii consacraţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prima seară a Festivalului Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc

Aplauze la scenă deschisă pentru concurenţi şi soliştii consacraţi

Cultură 31 August 2007 / 00:00 1250 accesări

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional al Cîntecului şi Dansului Popular Românesc, s-a deschis, miercuri seară, la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia, cu prima parte a concursului, dar şi cu un spectacol surpriză. Amplul eveniment cultural, care se desfăşoară în perioada 29 - 31 august, la Mamaia, a fost deschis cu un incendiar foc de artificii, care a putut fi urmărit atît de publicul aflat la Teatrul de Vară, cît şi de telespectatori.

Tineri interpreţi, cu vîrste cuprinse între 16 şi 30 de ani, laureaţi ai altor concursuri de acest gen, au prezentat, în faţa juriului şi a spectatorilor, care au venit în număr mare, o piesă fără acompaniament muzical (baladă sau doină) şi o melodie cu acompaniament muzical. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Intrarea în concurs a soliştilor a fost în funcţie de zona etnofolclorică pe care au reprezentat-o, primii care au urcat pe scenă fiind tinerii din Banat: Andreea Georgiana Miroşu (Solişti Vocali) şi Mircea Petre Ardeleanu (Solişti Intsrumentişti - ţambal). Au urmat concurenţii din Muntenia: Mariana Denisa Grecu şi Ramona Georgiana Baciu (Solişti Vocali), ei fiind urmaţi de reprezentanţii Ardealului: Ciprian Zopota, Cătălin Hasa, Laura Oltean şi Răzvan Arthur Rădos (Solişti Vocali) şi Radu Nechifor (Solişti Intsrumentişti - nai). La rîndul lor, tinerii din Maramureş: Măriuca Verdeş şi Lavinia Goste, care şi-a găsit soţul în cadrul ediţiilor anterioare ale festivalului (Solişti Vocali) şi Flaviu Lucian Dan (Solişti Instrumentişti - vioară), ca şi interpreţii din Oltenia: Ştefan Constantin Moacă şi Ştefan Pitulici (Solişti Instrumentişti, trompetă şi, respectiv, vioară), Georgeta Chiţoran şi Valentin Sanfira (Solişti Vocali), au impresionat comisia de jurizare cu melodii autentice, culese din zona de provenienţă. „Concurenţii mi s-au părut bine pregătiţi pentru un concurs de o asemenea anvergură. Acest festival de folclor de la Constanţa este cel mai important din ţară şi, prin urmare, juriul şi organizatorii au păstrat standarde înalte şi sperăm ca acest eveniment să intre în tradiţia folclorului”, a declarat preşedintele comisiei de organizare a festivalului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Radu Comănici. Ultimii concurenţi din prima parte a competiţiei au fost cei din Moldova: Loredana Elena Ioniţă şi Alexandru Lucian Brădăţan (Solişti Vocali).

Comisia de jurizare, formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, etnomuzicologi, interpreţi cunoscuţi de muzică populară şi realizatori de emisiuni folclorice: Elise Stan, Radu Comănici, Maria Magiru, Paul Petre Nicolescu, Nicolae Peride, Grigore Constantinescu, Angela Buciu, Steluţa Popa, Grigore Leşe şi Angela Moldovan, s-a declarat încîntată de evoluţia tinerilor interpreţi, precizînd că nu va fi uşor alegerea cîştigătorilor. „Eu mă aflu aici în dublă ipostază, aceea de preşedinte al juriului şi aceea de realizator al spectacolelor. Cinste organizatorilor, membrii Consiliului Judeţean, organizatorul principal, şi, cu modestie, spun că şi Televiziunea Română şi-a făcut datoria frumos”, a precizat Elise Stan. Acest lucru a fost apreciat şi de public, care a aplaudat minute în şir evoluţia fiecărui concurent.

Festivalul de folclor, punte între muzica populară şi cea uşoară

În cea de-a doua parte a festivalului, spectatorii au avut parte de o surpriză de proporţii. Pe scenă au apărut, de această dată, îmbrăcaţi în haine specifice muzicii uşoare, Ionuţ Dolănescu, Andreea Voica, Niculina Stoican, Gabriela Tuţă, Florina şi Florin Mariş, Maria şi Tudor Furdui Iancu, Viorica Macovei şi Alin Cojocăriţa, care au încîntat audienţa nu cu piese din repertoriul muzicii populare, ci cu şlagăre din muzica uşoară românească. Artiştii au interpretat, pentru prima dată, melodii cunoscute de public, printre care „Fetiţe dulci ca’n Bucureşti”, „Eternitate”, „Ani de liceu” şi „Drumurile noastre toate”. Chiar dacă, în faţa publicului, a cîntat cum a putut mai bine, Andreea Voica a urcat pe scenă foarte răcită, cu o zi înainte de festival fiind pe punctul de a-şi pierde vocea.

La rîndul lor, Fuego, Nico, Andra, Elena Gheorghe, Cristina Spătar şi grupul „Etno” au îmbrăcat straie populare şi au cîntat piese din folclorul tradiţional. „Cred că un solist de muzică populară trebuie să poată cînta o melodie de muzică uşoară şi invers, doar aşa poate demonstra că este un artist complex”, a declarat Fuego. Cristina Spătar a precizat că s-a aflat pentru prima dată în această postură şi că a fost o onoare pentru ea să cînte acompaniată de formaţia condusă de maestrul Botgros. Surprizele au venit şi din parte publicului, care şi-au răsplătit artiştii îndrăgiţi cu aplauze la scenă deschisă, flori, dar şi cu... un pepene. Cea care a primit pepenele a fost Andra, „cadoul” său fiind luat de pe scenă de logodnicul său, Cătălin Măruţă, care i-a dăruit, un buchet de flori şi... un sărut.

Pe scena Teatrului de Vară din Mamaia au urcat, ieri, ceilalţi concurenţi, dar şi Orchestra Naţională de Folclor a Fundaţiei „Valenţe Umane”, dirijată de Constantin Arvinte, care a susţinut un recital de 90 de minute. Festivalul se va încheia în această seară cu festivitatea de premiere, dar şi cu un recital susţinut de nume mari ale muzicii populare. Consiliul Judeţean, principalul organizator al evenimentului, oferă, pentru fiecare secţiune, Premiul I - 1.500 euro, Premiul II - 1.000 euro şi Premiul III - 500 euro, Trofeul fiind un set de mobilier în valoare de 15.000 lei.



12