Aplicaţie care permite detectarea spionajului de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Amnesty International recomandă:

Aplicaţie care permite detectarea spionajului de stat

Externe 21 Noiembrie 2014 / 00:00 556 accesări

Organizaţia Amnesty International a lansat o aplicaţie prin care jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului pot detecta prezenţa unor programe-spion instalate în calculatoarele şi telefoanele lor de agenţiile guvernamentale care le spionează activităţile. Programul, numit Detekt, a fost lansat de Amnesty International în colaborare cu o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi tehnologie, în condiţiile în care agenţiile guvernamentale şi-au intensificat activităţile de supraveghere a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului.

Detekt este primul instrument disponibil publicului larg care poate identifica prezenţa unora dintre cele mai cunoscute programe-spion instalate pe calculatoare sau telefoane mobile, folosite în special de agenţiile de informaţii guvernamentale, anunţă Amnesty International. ”Guvernele folosesc tot mai mult tehnologie periculoasă şi sofisticată, care le permite să citească e-mailurile private ale activiştilor şi jurnaliştilor şi să activeze de la distanţă camere sau microfoane ale computerelor pentru a le înregistra în secret activităţile”, a declarat Marek Marczynski, directorul pentru Armată, Securitate şi Poliţie din cadrul Amnesty International. ”Detekt este o unealtă simplă, care va alerta activiştii în legătură cu astfel de intruziuni pentru ca aceştia să ia atitudine. El reprezintă un răspuns la adresa guvernelor care folosesc informaţia obţinută prin supraveghere pentru a deţine arbitrar, a aresta ilegal şi chiar tortura apărători ai drepturilor omului şi jurnalişti”, a adăugat el.

Comerţul cu tehnologii de supraveghere a crescut exponenţial în ultimii ani. Coaliţia împotriva exportului de supraveghere ilegală, din care face parte şi Amnesty International, estimează comerţul anual global cu tehnologii de supraveghere la cinci miliarde de dolari, iar suma este în creştere. Unele tehnologii de supraveghere sunt disponibile pe internet, în timp ce alternative mai sofisticate sunt elaborate de companii private cu sediul în ţările dezvoltate şi vândute unor agenţii guvernamentale din ţări care încalcă drepturile omului. Firma germană FinFisher a dezvoltat un program-spion denumit FinSpy, care poate fi folosit pentru monitorizarea conversaţiilor pe Skype, pentru extragerea de fişiere din hard disk-uri, poate înregistra folosirea microfonului şi a e-mailului şi chiar face capturi de ecran şi fotografii folosind camera dispozitivului. Potrivit cercetărilor efectuate de Citizen Lab şi informaţiilor publicate de Wikileaks, Finfisher a fost folosit pentru spionarea unor cunoscuţi activişti şi avocaţi pentru drepturile omului din Bahrain. Amnesty International le cere guvernelor să stabilească un control strict al comerţului, cerând autorităţilor naţionale să evalueze riscul ca echipamentul de supraveghere să fie folosit pentru încălcarea drepturilor omului, înainte de a autoriza transferul.

ASUL DIN MÂNA HACKERILOR Hackerii pot sustrage informaţii stocate pe reţele care nu sunt conectate la internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele să transmită date spre un telefon situat în afara camerei în care se află acestea, arată cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel. Odată ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii îl pot reprograma pentru ca acesta să transmită informaţii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil care nu se află în aceeaşi cameră, relatează Bloomberg, în pagina electronică. Înainte de a sustrage informaţiile, virusul trebuie introdus în computer. Aceasta presupune probabil găsirea unei persoane cu acces fizic la computere care, conştient sau nu, să introducă un stick USB infectat. Programul malware poate determina computerul să transmită semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecvenţă radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta.

Echipamentele medicale computerizate, apărarea şi sistemele de infrastructură vitală sunt izolate, de obicei, de internet, iar avertismentul cercetătorilor de la Universitatea Ben-Gurion a provocat dezbateri în rândul experţilor în securitatea cibernetică în legătură cu eficienţa reţelelor separate fizic de alte reţele. Cercetătorii lucrează acum la o modalitate de a diminua efectele unei astfel de lacune. Ei vor să găsească o modalitate de protecţie împotriva atacurilor, alta decât stocarea echipamentului în încăperi metalice speciale sau construirea unor pereţi suficient de groşi pentru a ecrana frecvenţele radio şi a bloca transmisiunile.



12