Aplicații pentru smartphone renegate de creatorii lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tehnologia modernă este o Fata Morgana (II)

Aplicații pentru smartphone renegate de creatorii lor

Tehnologie 24 Octombrie 2017 / 18:13 923 accesări
Nir Eyal:

Nir Eyal: "Tehnologiile pe care le folosim s-au transformat în compulsii, dacă nu chiar în dependențe în deplinul sens al cuvântului"

Programatori și creatori de conținut care au contribuit la succesul unor companii precum Google, Twitter sau Facebook și au conceput și creat tehnologia aplicațiilor mobile de care în prezent nu ne mai putem desprinde au ales acum să se deconecteze de la internet, conștienți fiind de ce au obținut și temându-se de o "distopie" a telefoanelor mobile inteligente, arată Agerpres. Ei se dezic de propriile lor creații într-atât încât își trimit copiii la școli de elită, unde folosirea telefonului mobil sau a tabletei și chiar a laptopului este interzisă. Publicația „The Guardian“ prezintă câțiva asemenea specialiști IT și opiniile lor actuale despre aceste tehnologii.

Într-o dimineață de aprilie din acest an, designeri, programatori și investitori din domeniul IT&C din toate părțile lumii s-au întâlnit într-un centru de conferințe de pe țărmul Golfului San Francisco. Fiecare dintre participanți a plătit câte 1.700 de dolari pentru a învăța cum să-i manipuleze pe oameni în așa fel încât să le folosească constant produsele și serviciile, în cadrul unui curs susținut de organizatorul conferinței, Nir Eyal.

Eyal, 39 de ani, este autorul cărții "Hooked: How to Build Habit-Forming Products" (Dependent: Cum să obții produse care formează obiceiuri - n.r.) și și-a petrecut ultimii ani oferind consultanță pentru industria dispozitivelor mobile, în special cu privire la tehnicile pe care le-a perfecționat studiind îndeaproape modul în care operează giganții din Silicon Valley. "Tehnologiile pe care le folosim s-au transformat în compulsii, dacă nu chiar în dependențe în deplinul sens al cuvântului", scrie Eyal. "Este vorba despre impulsul de a verifica o notificare primită printr-un mesaj. Este impulsul de a intra pe YouTube, Facebook sau Twitter, fie doar și pentru câteva minute, și apoi îți dai seama că au trecut câteva ore și încă nu ai închis aplicația respectivă". Aceste lucruri nu sunt niște simple "accidente", mai scrie el, precizând că totul funcționează exact așa cum au intenționat designerii acestor aplicații.

El explică trucurile psihologice subtile ce pot fi folosite pentru a-i face pe oameni să dezvolte obișnuințe, cum ar fi varierea răsplății pe care o primesc utilizatorii pentru a crea sentimentul de "tânjire" sau exploatarea sentimentelor negative care pot acționa ca niște "activatori". "Sentimentele de plictiseală, singurătate, frustrare, confuzie sau indecizie generează de multe ori o stare de ușoară durere, de iritare și provoacă o acțiune aproape instantanee și de multe ori inconștientă pentru a elimina senzația negativă descrisă".

Participanții la ediția 2017 Habit Summit au fost probabil surprinși când Eyal a urcat pe scenă pentru a anunța că în acest an discursul său va fi despre "ceva puțin diferit". El a dorit să vorbească despre subiectul manipulării prin tehnologie și despre efectele negative sau imorale ale acestei manipulări. El i-a îndemnat pe cei din audiență să nu abuzeze de conceptele de design prea persuasive și să aibă grijă să nu treacă linia spre coerciție. Însă, "așa cum nu putem învinovăți un cofetar pentru că face prăjituri prea delicioase, la fel nu putem să-i învinovățim pe designerii de aplicații că au creat niște produse atât de bune încât ne dorim să le folosim mereu".

Fără nicio umbră de ironie, Eyal și-a încheiat conferința oferind o serie de sfaturi pentru a rezista acestei "Fata Morgana" care devine tehnologia. El a precizat în fața audienței că folosește o extensie pentru browserul de web Chrome, denumită DF YouTube, "care elimină o mare parte dintre acești activatori externi". De asemenea, Eyal a recomandat și aplicația Pocket Points, care "te recompensează dacă stai departe de telefonul tău atunci când ai nevoie să rămâi concentrat la ceva". De asemenea, Eyal a mărturisit și ce măsuri a luat pentru a-și proteja familia. El și-a instalat acasă un timer conectat la router care îi întrerupe accesul la internet într-un anumit moment al zilei. "Ideea este să conștientizăm că nu suntem lipsiți de putere, ci noi ne aflăm în control", a adăugat el.



12