Apocalipsa DDA: 35%!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apocalipsa DDA: 35%!

Eveniment 06 Septembrie 2010 / 00:00 699 accesări

Angajaţii plătiţi din drepturi de autor (DDA) şi persoanele fizice autorizate ar putea plăti, începând din 1 ianuarie 2011, contribuţii sociale de până la 35%, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Potrivit proiectului, contribuţiile pentru asigurările personale (pensii) s-ar putea majora de la 10,5, la 24,43%. Contribuţiile pentru asigurările sociale cresc de la 5,5, la 8,35%, iar cele de asigurări pentru somaj, de la 0,5, la 0,78%.

REACŢII

Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara din Bucureşti şi senator PNL: \"Continuu să înţeleg că, în principal, iniţiativa aceasta a fost şi rămâne un atac asupra ziariştilor… Partea proastă este că şi noi, artiştii, suntem victime colaterale… Ura lor împotriva ziariştilor este nepotolită\".

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România: \"Măsura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Creşterea veniturilor la buget şi reducerea deficitelor nu se fac prin creşterea taxelor la actori\".

Cristian Tudor Popescu, jurnalist: \"Este o acţiune care se înscrie în căutarea disperată de bani a unui Guvern lipsit de orice gândire economică tactică. Sunt atacate cu predilecţie categoriile sociale care nu se pot grupa pentru proteste colective, dar nici aceşti bani nu vor stopa degringolada şi atunci Guvernul se va năpusti şi asupra altor categorii sociale\".

Radu Moldovan, purtător de cuvânt PSD: \"De ce ne era frică atunci când au fost numiţi în Guvern miniştri oameni pur politici, s-a întâmplat. Ei nu au puterea să îşi impună punctele de vedere proprii, ci sunt simpli executanţi ai directivelor pe care Traian Băsescu le dă prin Emil Boc. În loc să găsească soluţii, Guvernul a apelat la măsuri simpliste, de majorare a taxelor şi impozitelor\".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: \"Noul proiect arată că avem o politica fiscală de clasa a IV-a. Aplicăm procente la sume pe care deja le ştim. Reglementarea îi va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care plătesc contribuţii la buget, dar nu va avea impact asupra maneliştilor\".

Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL: \"Aici nu discutăm de nivelul actual şi de ce e dublu, ci discutăm de faptul că tot ceea ce a făcut Guvernul ăsta a fost să crească taxe. Singurul lucru pe care l-a făcut Guvernul Boc şi îl va face în continuare este ceea ce este cel mai la îndemână unui nepriceput: să crească taxe şi să scadă salarii\".

Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL: \"După ce am văzut ce impozite plătesc cei pe drepturi de autor, acest proiect mă face să cred că, pentru Guvernul Boc, aceştia sunt nişte duşmani personali care trebuie distuşi. Mi se pare absolut de neacceptat să asistăm la astfel de planuri\".

Marko Bela, preşedintele UDMR, vicepremier: \"În niciun caz nu vom accepta o astfel de constrângere. Noi vrem acum să anulăm birocraţia legată de declaraţiile de drept de autor, astfel ca angajatorul să fie obligat să facă formele. Alte modificări, nici în acest moment, nici în perspectivă nu vom accepta\".

Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă: \"Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor. M-am săturat să aud cum suntem calificaţi ca şmecheri evazionişti, pentru că s-au descoperit nişte şoferi pe drepturi de autor. M-am săturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheamă pe la seminarii ca să îndulcească hapul cu modificarea Codului fiscal, ca pe urmă să aflăm că, pe şest, impozitele se vor dubla\".

Aurel Cornea, vicepreşedintele CSDR: \"…Acum atacă presa. Cred că astfel ne vor închide gura, dar este doar o iuzie. Condamnăm toate abuzurile făcute. Este o hoţie fără margini\".



12