Apocalipsa de… urgenţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apocalipsa de… urgenţă!

Eveniment 25 Iunie 2010 / 00:00 2243 accesări

Premieră de… urgenţă! Controversata Ordonanţă privind combaterea evaziunii fiscale /54/15.06.2010 a fost discutată urgent în şedinţa de miercuri (după-amiază) a Guvernului şi publicată de… urgenţă, după doar câteva ore, în Monitorul Oficial, intrând în vigoare a doua zi! Astfel, ieri dis-de-dimineaţă, societăţile ce efectuează achiziţii şi livrări intracomunitare au aflat că sunt obligate să se întregistreze, de la 1 august, în registrul operatorilor intracomunitari. În cazul efectuării de achiziţii/livrări intracomunitare fără înregistrare, plătitorii de TVA sunt sancţionaţi cu amendă şi invalidarea codului fiscal pentru aceste tranzacţii. În absenţa unui termen reglementat ulterior, dispoziţiile OU sunt aplicabile de la data publicării, adică de ieri, 24 iunie 2010!! \"Foarte importantă ni se pare sancţiunea cu invalidarea codului fiscal. Acest lucru conduce, în cazul achiziţiei intracomunitare, la pierderea dreptului de aplicare a măsurii de taxare inversă, societatea are obligaţia plăţii TVA direct la buget prin depunerea decontului special de TVA\", a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa. El mai arată că, din punctul său de vedere, \"în cazul livrării intracomunitare, se efectuează o operaţie nesupusă TVA ce conduce la pierderea dreptului de deducere a TVA de la achiziţia bunurilor şi serviciilor livrate ulterior intracomunitar. Considerăm o eroare de tipărire sau numerotare a articolelor pentru că în forma adoptată, toate persoanele plătitoare de TVA ce au avut livrări sau achiziţii cu produse incluse în OU către alţi plătitori de TVA sunt în ilegalitate\".

DISPAR ANTREPOZITELE FISCALE. OU modifică foarte mult cadrul actual de antrepozit fiscal, majorează garanţiile de autorizare şi restrânge locul de deţinere în regim suspensiv al produselor accizabile, violând astfel principiul concurenţei în ceea ce priveşte politica comercială a statului român, directiva comunitară privind mişcările de produse accizabile pe teritoriul UE, şi… însuşi Codul nostru comercial. În felul acesta, pe piaţă rămân doar producătorii, adică antrepozitele de produse petroliere accizabile. În cazul României, este vorba despre unul singur, Rompetrol Rafinare! (Nu mai comentăm!) În capitolul antrepozite de depozitare care nu vor mai fi, se încadrează şi unul dintre cele mai mari terminale portuare de încărcare-descărcare produse petro-chimice din sud-estul Europei, Oil Terminal?!

CREŞTE ACCIZA LA TUTUN. \"Evident, avem şi o majorare a accizei la tutun\", mai spune Benţa. De asemenea, textul Ordonanţei introduce foarte multe contravenţii şi infracţiuni. \"Deţinerea, în afara reglementării, a unui număr de 10.000 de ţigarete, ce reprezintă 500 de pachete, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 4 ani. Valoarea acestor ţigarete, la un cost de 2,5 Eur/pachet, reprezintă suma de 1.000 euro\", arată consultantul fiscal. Benţa mai precizează că Ordonanţa modifică regimul de comercializare a bunurilor în magazinele duty-free, în sensul limitării vânzării cantităţii produselor accizabile, dar scutite de acciză (un călător are dreptul la două pachete de ţigări pe zi).

Această OU se înscrie în lista lungă de OU adoptate la vrac de Guvern, toate acestea afectând ireversibil şi aşa şubreda structură financiară de care stau agăţaţi, cu buzunarele goale, românii. (Va urma.)



12