Apocalipsa din 2012 va găsi România tot în criză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce e mai rău nu a trecut

Apocalipsa din 2012 va găsi România tot în criză

Eveniment 18 Iulie 2011 / 00:00 881 accesări

• CRIZA A FĂCUT RAVAGII • De la începutul recesiunii şi până acum, aproximativ 44,5% dintre IMM-urile româneşti şi-au restrâns activitatea şi doar 12,6% au reuşit să crească. Totuşi, peste 60% dintre manageri spun că ce e mai rău nu a trecut, aşteptându-se ca apogeul crizei să fie atins în 2012. „Criza a făcut ravagii în mediul de business, în special din cauza scăderii cererii, iar aplicarea unor măsuri, cum ar fi majorarea la 24% a TVA, a influenţat drastic companiile, decapitalizându-le şi aducându-le în situaţia de a se zbate pentru a supravieţui. Revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta să-şi relanseze activitatea”, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

• OPTIMISMUL, LA PĂMÂNT • Organizaţia patronală a lansat de curând Carta Albă a IMM-urilor, un studiu amplu realizat în rândul firmelor româneşti, care arată că, în perioada octombrie 2008 - martie 2011, aproape un sfert dintre companiile autohtone au dat faliment. Care este profilul companiei afectate puternic de criză? „Microîntreprindere înfiinţată în urmă cu 5-10 ani, din sud-vestul ţării, din domeniul construcţiilor. La polul opus, firmele care au dus-o ceva mai bine sunt cele mijlocii, nou înfiinţate, din nord-vestul ţării, cu activităţi în industrie”, potrivit CNIPMMR. Scăderea economiei îi preocupă însă pe 96% dintre manageri, în timp ce 42% dintre ei se simt „foarte ameninţaţi” de o revenire a crizei. „Optimismul este la pământ. În timp ce politicienii se laudă cu ieşirea din recesiune, aproape 60% dintre manageri sunt convinşi că nivelul maxim al recesiunii va fi atins abia în 2012 (n.r. - când România va începe să ramburseze împrumutul de la FMI)”, mai spune Nicolescu. Ba mai mult, aproape 50% dintre întreprinzătorii români cred că echipa Boc are o capacitatea redusă de a face faţă crizei economice.

• CU 77% MAI MULTE RADIERI • Rezultatele studiului sunt confirmate de reprezentanţii mediului de afaceri, care spun că sprijinul oferit firmelor de către Executiv este „nesatisfăcător”. „Numărul firmelor radiate a crescut cu 77%, în ultimul an. Pierderile IMM-urilor au crescut cu 3%, datoriile tot cu 3%, numărul salariaţilor s-a redus cu circa 3%, iar investiţiile s-au redus, în medie, cu 2,5%, chiar mai mult în unele cazuri”, spune preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, Maria Grapini, care precizează că încrederea companiilor în sistemul bancar „s-a prăbuşit”. Astfel, potrivit Cartei Albe, doar 40% dintre IMM-uri apelează la credite, procentul fiind extrem de mic, comparativ cu alte state europene. În plus, doar 30% dintre manageri au de gând să acceseze fonduri europene, în următorii doi ani, acuzând incompetenţa autorităţilor de management al programelor, care face ca aprobarea dosarelor să dureze mult prea mult. „Firmele se mai plâng de birocraţia excesivă şi de instabilitatea reglementărilor şi documentaţiei necesare la accesarea banilor europeni”, explică Nicolescu.



12