Misiunea FMI a evaluat modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii iunie. La toate măsurile „sugerate” de FMI, Guvernul României a răspuns cu un prelung „Să trăiţi... (bine)!”, nebătându-şi capul să ia în considerare realitatea societăţii pe care o conduce şi reprezintă. FMI rămâne astfel bau-bau-ul care dă oamenii afară, iar Guvernul, un biet instrument din plastilină, care se lasă modelat după propriile necesităţi personal-financiare. Ce se întâmplă însă în realitatea cotidiană, dincolo de discuţii şi acorduri? Este simplu: pe hârtie, totul arată foarte bine, procentele se potrivesc, iar deficitele se acoperă văzând cu ochii. În plan concret, în perspectivă socială, alte zeci de mii de români vor rămâne pe drumuri, salariile şi pensiile „îngheaţă” în reducere, cel de-al 13-lea salariu va fi eliminat, ca şi primele de vacanţă şi subvenţiile la încălzire.
BULINĂ ROŞIE: SALARII REDUSE CU 25%. Fondul Monetar Internaţional (FMI), care nu recomanda, acum câteva luni, reducerea salariilor cu 25%, nu recomandă acum autorităţilor române anularea, la anul, a reducerii cu pricina, pentru simplul motiv că o măsură deja implementată este mai bună decât modificarea acesteia sau impunerea alteia. Ieri, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, a afirmat că şi în 2011 trebuie păstrate măsurile fiscale luate în iunie de autorităţile române (reducerea salariilor şi majorarea TVA), pentru a nu mai fi nevoie de măsuri adiţionale, de tipul majorărilor de taxe şi impozite sau tăierilor semnificative de cheltuieli publice. \"Dacă va exista un control ferm al cheltuielilor, se va putea face loc pentru anumite majorări de salarii. Sfatul nostru este ca scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor să nu fie inversată anul viitor. Cu cât mai mic va fi numărul de angajaţi în sectorul public, cu atât mai mari pot fi majorările salariale în sectorul public în 2011\", a spus Franks. El a explicat că măsurile fiscale dure luate de autorităţile române în iunie 2010 vor avea efectul principal asupra diminuării deficitului bugetar de la 6,8% din PIB în 2010 la 4,4% din PIB în 2011.
BULINĂ ROŞIE: BUGETARI CONCEDIAŢI. Cine face diferenţa dintre cifre şi oameni? După ce actualul Guvern a băgat în aparatul de stat toate pilele posibile, până la a treia şi chiar a patra generaţie, fără nicio ruşine sau strategie pe termen lung, acum este obligat să dea afară multe zeci de mii de oameni, desigur, nu din cei proaspăt angajaţi. Până acum, Guvernul a efectuat peste 30.000 de concedieri în sistemul public, aproape jumătate din cifra stabilită în acordul cu FMI, de 70.000, iar în luna septembrie o parte din profesori urmează să îşi piardă locul de muncă. \"Guvernul se află pe drumul cel bun în atingerea ţintei (70.000 de concedieri până la începutul anului viitor - n.r.). De asemenea, au mai fost efectuate câteva mii de reduceri de posturi în ultimele două luni. În septembrie, ne aşteptăm la o restructurare a sistemului educaţional, când numărul profesorilor va fi redus\", a spus Franks. În 2011, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, Guvernul s-a angajat să renunţe la alţi minim 15.000 de angajaţi din sectorul public. \"Intenţia Guvernului este să continue să reducă numărul bugetarilor pentru a crea spaţiu pentru majorări salariale (modeste, se arată în scrisoarea de intenţie – n.r.) pentru cei care rămân în sistemul bugetar\", a mai spus, optimist, Franks. Mai mult, pensiile vor rămâne îngheţate, cel de-al 13-lea salariu va fi eliminat, ca şi primele de vacanţă şi subvenţiile la încălzire. Şi sistemul de asistenţă şi Codul Muncii vor fi revizuite, Executivul obţinând astfel un plus de venituri de minimum 0,2% din PIB.
VOCEA MUTĂ A RAŢIUNII. În acest context, liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, ieri, că bugetarii care vor rămâne în urma restructurărilor vor plăti pentru asistaţi social în loc ca banii lor de contribuţii să fie investiţi. El a spus că în întâlnirea sindicatelor cu reprezentanţii FMI nu a fost discutată problema restructurărilor, precizând că, probabil, decizia disponibilizărilor fusese deja luată. \"E o mare nebuloasă în prezent privind aceste restructurări pentru că nu se ştie dacă e vorba de posturi plătite sau de oameni. Acest lucru trebuia să se producă pentru că sistemul bugetar s-a aglomerat excesiv din cauza politizării\", a susţinut preşedintele BNS. Costin consideră că cel mai periculos este faptul că aceste lucruri se produc în contextul în care \"Guvernul nu a fost în stare să ia măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă\". \"Primii care plătesc sunt cei care rămân în sistem. Contribuţiile lor, în loc să se ducă în dezvoltare, se duc pe asistaţi sociali. Asta înseamnă bani irosiţi. Este inconştienţă pentru că resursa umană e bunul cel mai de preţ al unei naţiuni\", a mai spus Costin.
BULINĂ ROŞIE + BONUS, VIITOAREA TRANŞĂ DE LA FMI. \"La nivel de experţi am constatat că performanţele la finele lunii iunie sunt bune, iar programele sunt adecvate atingerii ţintelor majore din program. Evaluarea noastră arată că toate criteriile au fost îndeplinite, cu excepţia arieratelor, ţintă care a fost ratată şi până acum. (…) Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micşorat. Ca acţiune ce trebuie îndeplinită înainte ca reviziuirea acordului să fie aprobată de Board, Guvernul trebuie să plătească 1,9 – 2 miliarde de lei din arierate\", a spus Franks. Oficialul FMI a menţionat că reforma din sectorul de pensii şi implementarea legislaţiei privind salarizarea unică, care trebuie să fie adoptate de Parlament în luna septembrie, sunt \"critice\". \"Reformele pieţei muncii prevăzute până la finele anului 2010, precum şi angajamentul politic larg pentru furnizarea unui mediu stabil şi lupta contra corupţiei vor fi cruciale pentru ca economia României să-şi atingă potenţialul\", a conchis şeful misiunii FMI de evaluare.
BULINĂ NEAGRĂ! GUVERNUL ROMÂNIEI: UN NOU ACORD? FMI: EXAGERAŢI!. Franks consideră că este prematur ca Guvernul României să se gândească la un nou acord cu FMI. \"În mod clar este o decizie a Guvernului României (în ceea ce priveşte un nou acord – n.r.). Este prematur să luaţi această decizie acum”, a comentat, diplomat, Franks. El a precizat că pentru fundamentarea unei asemenea decizii este bine să se vadă cum evoluează economia în următoarele şase luni. Franks a reiterat că există investitori străini care urmăresc îndeaproape politicile implementate într-o ţară şi predictibilitatea politicilor, iar FMI este privit ca un garant. \"Independent dacă România are nevoie de bani, FMI ar putea reprezenta o „ştampilă de aprobare”\", a explicat el.
BULINĂ NEAGRĂ: LEGEA SALARIZĂRII, DOAR CU ACORDUL FMI (SIC!). Guvernul a promis FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul acestei instituţii şi al Comisiei Europene. Avizul Parlamentului pentru proiectul legii privind sistemul unitar de pensii este menţinut în scrisoare ca un angajament prioritar al României, cu termen de aprobare până la 30 septembrie. Surse oficiale au declarat că reprezentanţii FMI au cerut Guvernului să se asigure că legea sistemului unitar de pensii va fi adoptată de Parlament până la 15 septembrie, dar Executivul a insistat ca acest termen să fie amânat măcar până la 30 septembrie, explicând că parlamentarii sunt în… concediu!