„Apocaliptica invazie a românilor peste hotare, pură demagogie”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Europarlamentarul Corina Creţu:

„Apocaliptica invazie a românilor peste hotare, pură demagogie”

Politică 06 Ianuarie 2014 / 00:00 535 accesări

INVAZIE AMÂNATĂ Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania au fost ţările membre ale Uniunii Europene pentru care aderarea României şi Bulgariei în 2007 a reprezentat un pericol. Speriaţi, probabil, de posibilul exod de români şi bulgari, liderii politici ai ţărilor menţionate au impus o serie de restricţii în ceea ce priveşte dreptul românilor şi bulgarilor la muncă. Anul trecut, o parte a clasei politice a acestor state europene a continuat să critice România şi Bulgaria şi să coordoneze adevărate campanii de presă, gândindu-se că la 1 ianuarie 2014 toate restricţiile urmau să fie ridicate. Pe 31 decembrie 2013, jurnaliştii din Marea Britanie, Olanda, Franţa şi Germania au terminat rapid petrecerea dintre ani pentru a putea fi prezenţi pe aeroporturi, gări sau autogări pentru a surprinde milioanele de români şi bulgari pregătiţi să-i invadeze. Surpriză, însă. Nici în Marea Britanie, nici în Olanda şi nici în Germania jurnaliştii nu au dat nas în nas cu “hoardele de emigranţi”, dar, cu toate acestea, materialele cu românii şi bulgarii invadatori continuă să apară. Europarlamentarul Corina Creţu spune că sunt deplasate şi lipsite de sens campaniile de presă împotriva românilor în contextul ridicării restricţiilor pe piaţa muncii din ţările UE, menţionând că apocaliptica invazie a românilor nu a avut loc. „Este, până la urmă, o victorie a raţiunii şi a valorilor pe care este construită UE, care a dovedit consecvenţă în aplicarea lor. În acest context apar cu atât mai deplasate campaniile de presă îndreptate împotriva românilor, campanii la care au aderat şi oameni politici importanţi din Germania şi din Marea Britanie, nu doar demagogi în căutare de voturi în perspectiva alegerilor europene din mai 2013. Din fericire, toate aceste campanii au eşuat ridicol”, a declarat Corina Creţu.

AMPRENTAREA IMIGRANŢILOR Europarlamentarul PSD mai spune că este surprinzător să constaţi cum politicieni germani de talia lui Elmer Brok, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, se alătură taberei care îi discriminează pe români, deşi cunosc foarte bine faptul că românii nu pot fi trataţi drept emigranţi. Politicianul german este cel care a propus amprentarea imigranţilor pentru a putea fi identificaţi mai uşor cei care ajung în Germania doar pentru a beneficia de sistemul de asistenţă socială. „Este extrem de îngrijorător faptul că, în Europa anului 2014, un membru al PE poate scorni asemenea iniţiative. Cei care cer amprentarea românilor ar trebui să se întoarcă în Evul Mediu, acolo unde aparţin ca mentalitate. Fac un apel către toţi eurodeputaţii PDL să nu închidă ochii la aceste provocări şi să ia cât mai repede atitudine faţă de colegul lor din PPE Elmar Brok. Acum este momentul să arate tuturor interesele cui le apără în Parlamentul European: interesele românilor sau interesele lor de grup. În faţa unor asemenea iniţiative deplasate, mă întreb la ce îi ajută pe români faptul că Băsescu nu ratează nicio ocazie de a participa la întâlnirile PPE”, a declarat europarlamentarul PSD Cătălin Ivan.

ŞI PREZENTĂRI POZITIVE Printre toate aceste articole şi luări de poziţii negative la adresa României, găsim şi câteva care prezintă realitatea. Editorialistul britanic Rupert Wolfe Murray scrie, într-un articol publicat în Huffington Post, că tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României pentru tot materialul furnizat în ultimul sfert de secol. „Cea mai nouă sperietoare, venirea a 27 de milioane de cerşetori români şi bulgari în ianuarie 2014 în Marea Britanie, este cea mai recentă dintr-o lungă serie din care sunt încă proaspete în mintea publicului articolele cu ţigani români care cerşesc şi cer ajutoare sociale. Un ziarist din Londra mi-a povestit la un moment dat că în fiecare dimineaţă are loc o şedinţă la care prioritatea este să se găsească „o poveste care să-i sperie pe cititori”, ceea ce m-a ajutat să înţeleg cum reuşesc „Sun“, „Mail“ şi „Express“ să vândă atâtea pagini pline frecvent cu distorsionări şi jumătăţi de adevăr”, spune Rupert Wolfe Murray. Editorialistul britanic mai precizează că şi sectorul britanic al afacerilor ar trebui să trimită un mesaj de mulţumire României, calificând drept un nonsens ideea că doar românii au avut de câştigat de pe urma imigraţiei. „Mii de companii britanice au câştigat prin angajarea de lucrători români de încredere şi recunoscători. Toţi cei pe care îi ştiu care au lucrat cu români au fost încântaţi de atitudinea, hărnicia şi preţurile lor”, spune Rupert Wolfe Murray.



12