PATENTE ÎNCĂLCATE Un juriu citat de tribunalul din San Jose, California, care judeca procesul intentat de Apple companiei Samsung, acuzată că i-a copiat patentele, a acordat 1.051 miliarde de dolari despăgubiri în favoarea firmei americane. Instanţa a constatat că gigantul coreean a încălcat trei patente referitoare la tableta Galaxy şi alte două legate de aparatele sale de tip smartphone. În acelaşi timp, au fost respinse ca nefondate acuzaţiile Samsung potrivit cărora Apple i-ar fi încălcat mai multe dintre brevetele sale. Principalele patente copiate de Samsung sunt cele ce vizează funcţia de multitouch şi bounceback, deţinute de Apple. Juriul a deliberat mai puţin de trei zile înainte de a ajunge la verdict în unanimitate, timpul scurt sugerând că cele nouă persoane din completul de judecată au întâmpinat puţine dificultăţi în a concluziona că Samsung a copiat iPhone şi iPad. Samsung a anunţat deja că atacă verdictul, cerând judecătorului să schimbe verdictul.
Suma decisă pe post de despăgubire este mult sub cele 2,5 miliarde de dolari cerute de Apple când a intentat procesul, dar judecătorul districtual Lucy Koh ar putea tripla ulterior suma, potrivit legislaţiei federale. Acţiunile gigantului american au crescut cu 2% în orele de după anunţarea verdictului, până la un nivel record de 675 de dolari. Samsung este pe locul 24 în lume în funcţie de capitalizarea de piaţă.
O RELAŢIE DE AFACERI TENSIONATĂ Apple a dat Samsung în judecată în aprilie 2011, iar Samsung a contraatacat, bătălia juridică având loc în ţări de pe patru continente, pe o piaţă a aparatelor smartphone evaluată la 219,1 miliarde de dolari. Companiile s-au dat în judecată una pe alta, în ţări precum Germania, Marea Britanie, Australia şi Coreea de Sud. Samsung şi Apple sunt cei mai mari producători de aparate mobile ce reunesc funcţiunile de telefoane şi computere, la nivel mondial. Chiar dacă se luptă în justiţie, companiile sunt legate prin contrate comerciale referitoare la livrarea de componente. Apple asigură circa 9% din veniturile Samsung, fiind cel mai mare client al acesteia. În trimestrul al doilea, consumatorii au cumpărat 406 milioane de telefoane mobile, comparativ cu 401,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Apple şi Samsung au livrat împreună aproape jumătate din aceste aparate. Samsung şi-a mărit avansul în faţa Apple în trimestrul al doilea, cu livrări de 50,2 milioane de telefoane mobile, reprezentând 32,6% din piaţă, comparativ cu 26 de milioane de unităţi, respectiv 16,9% în cazul Apple.
Două din aparatele smartphone Galaxy care potrivit juraţilor încalcă mai multe patente ale Apple, Galaxy S şi Galaxy S II, au fost cele mai bine vândute modele ale Samsung. Un alt model incriminat este Galaxy Prevail, cel mai popular model din SUA din 2010 până în prezent. Ambele părţi au repurtat victorii în justiţie. Apple a obţinut, în iunie, blocarea vânzărilor modelului Galaxy Nexus, primul smartphone care foloseşte sistemul Android 4 al Google. Produsul a rămas pe piaţa americană pentru că Samsung a făcut apel. În noiembrie 2011, Samsung a câştigat un proces în Australia, care permite ca tableta Galaxy să concureze iPad.