Apple, la momentul întrebărilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Apple, la momentul întrebărilor

Monden 23 Aprilie 2011 / 00:00 589 accesări

Compania Apple trebuie să clarifice o serie de întrebări referitoare la stocarea datelor utilizatorilor pe iPhone, iPad şi alte aparate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Protecţia Consumatorilor din Germania. Senatorul american Al Franken a făcut o solicitare similară, în urma unui raport al unor cercetători în domeniul securităţii, care acuză că sistemul de operare al produselor Apple conţine un fişier secret care înregistrează locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani. O astfel de colectare şi stocare în secret a datelor privind localizarea smartphone-ului reprezintă o încălcare gravă a dreptului la viaţă privată a utilizatorului. Legislaţia din Germania referitoare la protejarea datelor este deosebit de strică, iar companii precum reţeaua de socializare Facebook şi motorul de căutare Google au avut probleme cu autorităţile de reglementare. Fişierul în care sunt stocate datele, deşi ascuns, nu are sisteme de protecţie şi permite unui hacker cu acces la iPhone sau iPad să afle locaţiile în care s-a aflat posesorul, au afirmat Pete Warden, fost inginer la Apple, şi Alasdair Allan, cercetător la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Descoperirea celor doi vine în contextul intensificării atenţiei asupra modului în care companiile tehnologice colectează, arhivează şi transmit informaţiile strânse de la clienţii care utilizează aparatură digitală. Un purtător de cuvânt al Apple Germany a refuzat să comenteze subiectul.

Totodată, ca răspuns pentru procesul intentat de Apple, care reclamă că Samsung a copiat design-ul iPad şi iPhone, Samsung Electronics trimite Apple în judecată, clamând că această companie s-a folosit de patente aflate în proprietatea Samsung. Procesele intentate de Samsung au fost depuse în Coreea de Sud, Japonia şi Germania, având la bază încălcări a cinci patente deţinute de Samsung. Reprezentanţii companiei susţin că Samsung răspunde în mod activ acţiunilor legale pentru a-şi proteja integritatea proprietăţii intelectuale. Linia Galaxy de telefoane şi tablete PC de la Samsung reprezintă principalul competitor al iPhone şi iPad de la Apple, iar miza proceselor este ocuparea postului dominant pe această piaţă în continuă creştere. Totuşi, Samsung este unul dintre principalii furnizori de componente pentru Apple, fiind responsabili pentru componente vitale ca chip-uri sau display-uri LCD, iar o scădere în vânzările Apple ar însema şi o diminuare a veniturilor Samsung.

Pe de altă parte, Geekaphone, un blog specializat cu informaţii despre industria telefoanelor mobile, a publicat recent un studiu despre impactul iPhone asupra mediului. Deşi, Apple are propriile-i rapoarte despre sustenabilitatea în relaţie cu utilizatorul pentru multe dintre produsele sale, inclusiv iPhone 4 şi iPhone 3GS, este întotdeauna binevenită o a două părere. Şi, luând în considerare că Apple a vândut peste o sută milioane de iPhone-uri, aceasta este foarte importantă. Potrivit studiului Geekaphone, unul dintre cei 300.000 de muncitori ce asamblează iPhone-uri în China câştigă sub zece dolari pe zi. Şi zeci de mii de oameni, angajaţi a peste 30 de companii de pe trei continente lucrează pentru a face iPhone. Fabrici iPhone pe mapamond se găseac în Marea Britanie pentru chipul bluetooth, în Germania pentru senzorul ecranului tactil, în SUA design şi software, chip WIFI, chip CMOS şi chipul de memorie flash, în China se asamblează, în Japonia pentru ecranul LCD, în Taiwan pentru camera video, baterie, conectori şi cabluri, carcasa, iar în Coreea de Sud pentru procesorul video.

De la lansare şi până în prezent un iPhone este responsabil pentru emiterea în aer a 45 de kilograme de dioxid de carbon (57% producţie, 34% folosirea de către consumator, 8% transport, 1% altele), potrivit studiului. Se mai arată că toate iPhone-urile, vândute în 2010, încărcate o singură dată ar echivala cu lăsarea unui bec normal aprins pentru 357 de ani. Mai puţin de 10% dintre mobile sunt reciclate anual. Din 42.300.000 aruncate, doar 4.700.000 au fost reciclate. În 2010, au fost vândute 47 milioane de iPhone.



12