Procesul dintre giganţii Apple şi Samsung a ajuns la final! Primul verdict data din 2012, când sud-coreenii ar fi trebuit să plătească americanilor peste un miliard de dolari. Între timp au fost rejudecate faptele, Apple cerând mai mult, iar Samsung dorind să plătească mai puţin. Acum, judecătoarea Lucy Koh a luat decizia finală: Samsung plăteşte 930 de milioane de dolari, dar îşi poate vinde produsele în SUA. Apple nu se mulţumeşte însă cu acest verdict şi mai are în pregătire un proces contra Samsung Galaxy S3, iar termenul este fixat pentru finalul lunii. Bineînţeles, s-a ajuns la noul proces după ce cele două companii au eşuat în încercarea de a ajunge la o înţelegere.
În vara anului 2012, Apple câştiga un proces cu juraţi în faţa Samsung, pe motiv că i-a copiat produsele, şi avea de primit 1,05 miliarde de dolari. Suma a fost redusă apoi la 450 de milioane de dolari, la un nou termen al procesului. Spre finalul anului 2013, după o nouă judecare a faptelor, Samsung avea de plătit 740 de milioane de dolari, iar Apple dorea alte 22 de milioane de dolari, costurile de judecată.
A FOST ODATĂ... Disputa dintre cei doi giganţi a izbucnit în 2010. După lansarea smartphone-ului Galaxy S, avocaţii Apple au plecat în Coreea de Sud pentru a vorbi cu cei de la Samsung. Steve Jobs discutase deja, la începutul verii, cu directorii producătorului sud-coreean şi le-a spus că aparatul seamănă prea mult cu iPhone-ul. Însă nu au fost luate poziţii mai radicale, date fiind relaţiile de afaceri dintre cele două companii. Vizita în Coreea de Sud nu a produs niciun rezultat. Avocaţii Samsung nu numai că nu au vrut să discute şi au respins din start acuzaţiile, dar, mai mult, au venit cu propria listă de patente pe care Apple le-ar fi încălcat. Aceasta cuprindea unele ce deservesc comunicaţiile wireless. Samsung nu a fost de acord ca Apple să pretindă drepturi asupra formatului dreptunghiular sau a suprafeţei plate a telefonului. Pe de altă parte, Apple a considerat că acestea sunt trăsături definitorii ale produselor sale, astfel că din aceste dezbateri nu a rămas decât conflictul ce urma să ajungă în instanţele din cele patru colţuri ale lumii. Apple a venit cu o listă de taxe pe care Samsung ar fi trebuit să le plătească tocmai pentru a nu se ajunge la proces şi pentru a nu se strica relaţiile dintre cele două companii. Până în octombrie 2010, concluzia americanilor a fost că sud-coreenii trebuie să plătească 24 de dolari pentru fiecare smartphone şi 32 de dolari pentru fiecare tabletă. Samsung, desigur, nu a fost de acord, calculând că nu ar câştiga prea mult dacă ar încheia acest acord.
INVESTIGAŢIE ÎN AUSTRALIA Compania Apple se află în vizorul Guvernul australian pentru că a evitat plata taxelor pentru profitul din ultimul deceniu. Oficialii australieni suspectează că Apple a transferat 8,1 miliarde de dolari americani prin conturile Apple Sales International, sumă ce mai întâi trebuia taxată de Fiscul de la Antipozi, plătindu-se doar 200 de milioane de dolari. Apple şi diverse alte mari companii de pe glob folosesc o multitudine de tertipuri legale pentru a evita să plătească impozite substanţiale pentru profitul generat prin vânzarea propriilor produse. O asemenea strategie are Apple, iar cea mai mare parte a veniturilor companiei ajung în conturile subsidiarei din Irlanda, pentru că a negociat cu autorităţile de la Dublin perceperea unui impozit de doar 0,7%. Pentru a putea menţine legitimitatea trasferului sumelor mari de bani, Apple a făcut în aşa fel încât subsidiara sa din Irlanda contribuie cu o bună parte din bugetul de cercetare şi dezvoltare al întregii companii, în schimb, această subsidiară deţine drepturi de proprietate intelectuală asupra a tot ceea ce se dezvoltă în Cupertino. În baza acestor drepturi de proprietate intelectuală, Apple transferă o bună parte din profitul său global către subsidiara din Irlanda şi se scuteşte de taxe de sute de milioane de dolari, anual.
Ceea ce supără cel mai tare autorităţile din întreaga lume este că Apple transferă banii către subsidiara din Irlanda înainte de a plăti taxe către statele în care activează, aşa că sumele rămase sunt îndeajuns de mici pentru a nu necesita plata unor taxe foarte mari, o multitudine de companii recurgând la scheme financiare asemănătoare. E greu de spus cum va încerca Guvernul australian să recupereze banii transferaţi de Apple de-a lungul timpului, însă important este că încearcă. Acţiuni similare s-au demarat şi în Franţa şi Spania.