Apple, suspectată de fraudă în Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Impozite fentate

Apple, suspectată de fraudă în Italia

Monden 15 Noiembrie 2013 / 00:00 284 accesări

BANI ASCUNŞI Fiscul italian s-a pus pe treabă şi a început să urmărească marile companii pe care le suspectează că ţin o contabilitate dublă, care le permite să nu plătească impozitul la adevărata valoare a operaţiunilor pe care le desfăşoară. Filiala din Italia a companiei Apple este suspectată de o evaziune fiscală estimată la circa un miliard de euro. Mai exact, filiala Apple este bănuită că şi-a subevaluat profitul în anii 2010 şi 2011 şi a ascuns astfel banii de Fiscul de la Roma. Procurorii italieni au avut suspiciuni după ce serviciul contabil al companiei nu a putut justifica de ce nu a raportat încasări de 206 milioane de euro în 2010 şi de 853 de milioane de euro în 2011.

În cruciada pentru aducerea de bani la bugetul ţării, Fiscul italian nu a ţinut cont, de exemplu, de popularitatea companiei Dolce & Gabbana şi a cerut, pe lângă restituirea banilor nataxaţi, şi 20 de luni de închisoare pentru cei doi designeri, Domenico Dolce şi Stefano Gabbana. Aceştia şi-au susţinut mereu nevinovăţia, deşi e cam greu de justificat cum sediul central al casei lor de modă a ajuns să fie în Luxemburg, un stat cu legi fiscale mult mai flexibile. Au fost condamnaţi doar la plata sumelor datorate Fiscului, dar nu au mai făcut şi puşcărie. Pe lângă Apple, Fiscul italian a mai demarat audituri şi asupra filialelor Google şi Amazon.

PROFIT ŢINUT DEPARTE DE TAXE În ceea ce priveşte compania Apple, aceasta nu este pentru prima dată bănuită de sustragere de la obligaţiile fiscale. Tot anul acesta, dar în luna mai, compania a fost acuzată şi în SUA de evaziune fiscală de miliarde de dolari. Investigatorii americani au descoperit atunci o schemă sofisticată de fraudare a Fiscului cu ajutorul unei reţele de societăţi-paravan înregistrate în mai multe state. Filiala sa centrală se află, de exemplu, în Irlanda, pentru că a ajuns la un acord cu oficialii de la Dublin cu privire la plata unor impozite fixe şi nu în funcţie de profitul de miliarde de dolari pe care îl realizează la nivel internaţional.

LA MÂNA JUSTIŢIEI Apple mai are de trecut şi hopul proceselor intentate peste tot în lume împotriva Samsung pe patente. Cel mai important dintre aceste procese tocmai s-a reluat în SUA. Judecătorul Lucy Koh ordona celor doi giganţi IT, în luna august, să îşi rezolve problema prin mediere în afara tribunalului, dar cum acest lucru nu s-a produs, avocaţii... îşi ascut cuţitele! Judecătorul Koh a decis deja de atunci că verdictul la care ajunsese un complet de juraţi într-un proces intentat în statul California, care ordona Samsung plata unor despăgubiri de peste un miliard de dolari, nu este corect. Judecătorul a fixat despăgubirile la 550 de milioane de dolari, decizie care nu a fost deloc pe placul conducerii Apple, care solicita nu mai puţin de 2,5 miliarde de dolari. În octombrie, Samsung a făcut prima ofertă de pace şi a propus Apple că ar renunţa la procesele pe care i le-a intentat în Europa, pe încălcări ale patentelor proprii înregistrate în ultimii cinci ani. Samsung încerca astfel să evite o condamnare din partea UE, care acuza compania de încălcarea legilor antitrust, pentru care riscă o amendă de 18,3 miliarde de euro. Apple a sesizat poziţia dificilă a rivalului său şi a refuzat. La rândul său, însă, nu se poate bucura prea mult, pentru că pierde din poziţia sa dominantă pe piaţa mondială, în timp ce Samsung, ca producător şi deţinător de patente, şi-o consolidează. În audierile de ieri din Tribunalul din San Jose, s-a simţit rivalitatea dintre cele două părţi. Samsung propune despăgubiri de ”doar” 52 de milioane de dolari, în timp ce Apple s-ar mulţumi cu ”doar” 380 de milioane de dolari.

UN MILIARD DE APARATE VÂNDUTE Vânzările de smartphone-uri la nivel global au crescut cu aproape 46% în trimestrul al treilea, la 250,2 milioane de unităţi, după accelerarea unui trend de înlocuire cu modele noi a telefoanelor cu funcţii de bază, pe pieţe precum China şi America Latină, potrivit firmei de cercetare Gartner. Piaţa telefoanelor mobile, care include şi smartphone-urile, a urcat cu mai puţin de 6% în trimestrul al treilea, la 455,6 milioane de unităţi. Smartphone-urile au reprezentat în această perioadă 55% din vânzările totale. Vânzările de smartphone-uri se vor situa la aproape un miliard de unităţi pe ansamblul întregului an 2013.

Samsung a păstrat prima poziţie pe piaţa smartphone în trimestrul al treilea, cu o cotă de 32,1% din vânzări. Livrările grupului sud-coreean au crescut de la 55 de milioane de smartphone-uri în trimestrul al treilea al anului trecut la 80,36 milioane în aceeaşi perioadă din acest an. Apple a vândut 30,33 milioane de smartphone-uri, în creştere cu 23,2% faţă de perioada iulie - septembrie a anului precedent, însă cota de piaţă a companiei americane a scăzut în perioada analizată, de la 14,3% la 12,1%. Noile modele lansate de companie, iPhone 5S şi iPhone 5C, nu au avut un impact major asupra poziţiei Apple, întrucât ambele au intrat la vânzare în septembrie, ultima lună din trimestrul al treilea. Compania chineză Lenovo a ocupat locul al treilea, cu o cotă de piaţă de 5,1%, înaintea LG Electronics şi Huawei. Din totalul celor peste 250 de milioane de smartphone-uri vândute la nivel global în trimestrul al treilea, 81,9% rulează sistemul de operare Android, în timp ce 12,1% utilizează iOS al Apple, iar 3,6% Windows Mobile, produs de Microsoft.

Taguri articol


12