Compania Apple a anunţat că va lansa, în trimestrul al patrulea al anului viitor, televizoare de înaltă rezoluţie ultra-HD, cu diagonale de 165 centimetri şi 139 centimetri. Compania americană ia, în această perioadă, ultimele decizii privind specificaţiile tehnice ale produselor, iar televizoarele Apple vor avea probabil un design fără ramă, mărimea televizorului urmând a coincide aproximativ cu mărimea ecranului. Cofondatorul Apple, Steve Jobs, a afirmat înainte de moartea sa, în 2011, că a reuşit în sfârşit să-şi dea seama cum să creeze un televizor cu o interfaţă simplă de utilizare, care să se poată interconecta cu celelalte dispozitive Apple. Apoi, directorul general al Apple, Tim Cook, a afirmat în luna mai că televiziunea reprezintă o zonă de interes sporit pentru companie, care doreşte să dezvolte produse capabile să imite succesele reuşite cu iPhone, iPad sau computerele Mac.
DIVERSIFICARE Printre furnizorii de ecrane şi piese pentru televizoarele Apple s-ar putea număra LG Display, Samsung Electronics şi compania americană Corning, specializată în producţia de sticlă rezistentă. Televizoarele Apple vor costa între 1.500 - 2.500 de dolari. Producătorul sud-coreean LG Display va furniza peste 70% dintre ecranele cu care vor fi echipate televizoarele Apple, în timp ce Samsung va produce chipuri de procesare grafică, iar Corning va livra sticla Gorilla Glass 3 care să acopere partea frontală a produselor. Televizoarele vor fi asamblate probabil în China, de compania Foxconn Technology Group, înregistrată în Taiwan.
Apple îşi diversifică treptat gama de produse. Compania a prezentat, în septembrie, noua generaţie iPhone, care include în premieră două modele, după ce a lansat, la finele anului trecut, o variantă de dimensiuni mai mici, cu un preţ mai redus, a tabletei iPad. Compania a prezentat ieri, la San Francisco, noua generaţie de tablete iPad. Samsung şi LG Electronics au lansat, în acest an, televizoare de 165 centimetri şi 139 centimetri cu rezoluţie ultra-HD.
NOI MODELE La rândul său, Nokia a prezentat, ieri, două smartphone-uri Lumia, trei modele din gama low-cost Asha, dar şi prima tabletă a grupului finlandez, compania punând accentul pe noul Lumia 1520, cel mai mare terminal Windows Phone de până acum, cu ecran de 6 inci, procesor de ultimă generaţie şi cameră performantă. Produsele au fost prezentate de Stephen Elop, directorul general al producătorului de telefoane, la evenimentul Nokia World, organizat la Abu Dhabi. Nokia Lumia 1520 este noul vârf de gamă al producătorului finlandez şi, totodată, cel mai mare smartphone echipat cu sistemul de operare Windows Phone. Lumia 1520 are un ecran de 6 inci cu rezoluţie 1080p, procesor cu patru nuclee şi 32 GB de stocare internă, care poate fi extinsă prin utilizarea unui card de memorie. Asemenea predecesorilor săi din seria Lumia, principala caracteristică a noului vârf de gamă este camera performantă, cu rezoluţia de 20 megapixeli, acompaniată de un nou pachet software.
Smartphone-ul va fi disponibil la un preţ recomandat de 749 de dolari şi vine în trei variante de culoare: galben, roşu şi alb. Modelul premium este însoţit de Lumia 1320, care vine cu aceleaşi dimensiuni, dar cu specificaţii tehnice mai slabe şi un preţ recomandat mai redus, de 339 de dolari. Tableta Lumia 2520 are un design similar cu smartphone-ul 1520 şi este echipată cu un ecran de zece inci. Dispozitivul rulează sistemul de operare Windows RT si este similar tabletei Surface 2, prezentată recent de Microsoft. Lumia 2520 se poate conecta la reţele 4G/LTE şi are un preţ retail recomandat de 499 de dolari, fără taxe. Producătorul finlandez a mai dezvăluit, ieri, trei noi modele din gama low-cost Asha, respectiv 500, 502 şi 503, cu preţuri care pornesc de la 69 de dolari.
Microsoft va prelua divizia producătoare de telefoane mobile a Nokia într-o tranzacţie de 5,4 miliarde euro, au anunţat, în septembrie, cele două companii. Grupul finlandez îşi va continua activitatea în producţia de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii şi serviciile de navigaţie.