Pe parcursul lui 2015, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au desfășurat Campanii de control prevăzute în programul de acțiuni al Inspecției Muncii (IM), în domenii de activitate cum ar fi construcțiile, panificația, transportul rutier de marfă și de persoane, industria alimentară, unități care și-au desfășurat activitatea pe litoralul Mării Negre, unități cu program non-stop sau cabinete medicale. Au fost inițiate și acțiuni de control la nivel local pe domenii de activitate specifice județului nostru, care au vizat Șantierele Navale Constanța, Midia-Năvodari și DMHI Mangalia, dar și controale la angajatori care desfășoară activități în Portul Constanța și Agigea, precum și pe Platforma CNE Cernavodă. De asemenea, reprezentanții ITM au participat și la acțiuni comune de control alături de reprezentanți ai Poliției, Direcției Antifraudă 2 și ai Prefecturii. ”Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii și securitatea și sănătatea în muncă a salariaţilor, precum și verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare”, a precizat conducerea ITM, într-un comunicat. Pe parcursul întregului an, corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul instituției a verificat 4.333 de agenți economici. Au fost aplicate 735 de sancțiuni contravenționale, din care 591 au fost amenzi în valoare totală de 6.022.400 lei (1.338.311 euro) și au fost date 144 de avertismente.
MAI PUȚINI ANGAJAȚI LA NEGRU FAȚĂ DE 2014 Totodată, au fost depistaţi 286 de angajatori care practicau munca nedeclarată, la care s-au găsit în total 996 de persoane care nu aveau încheiat contract individual de muncă, mai puține decât în 2014. Pentru 22 de angajatori, cu un număr total de 268 de persoane, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța, urmând a se stabili dacă sunt întrunite prevederile art. 264 (3) din Lg.53/2003, conform căruia (3) ”Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”. ”În 2014 au fost descoperite 1.521 de persoane care munceau la negru, iar pentru 25 de angajatori, cu un număr total de 347 de angajați fără carte de muncă, a fost sesizat Parchetul”, a declarat, pentru ”Telegraf”, purtătorul de cuvânt al ITM Constanța, Florina Vișan. Tot în 2015 au fost înaintate propuneri de cercetare penală către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța pentru 9 angajatori care au fost depistați încălcând prevederile art .265(1) din Lg.53/2003 republicată, referitoare la regimul de muncă al minorilor. Inspectorii din cadrul corpului de control Securitate și Sănătate în Muncă au verificat anul trecut 2.276 de agenți economici, s-au dispus 4.346 de măsuri de remediere a neconformităților constatate, cu termen scadent de realizare și s-au aplicat 182 de sancţiuni contravenționale în valoare totală de 780.500 lei. Totodată, la două unități a fost sistată activitatea până la remedierea neconformităților.
FIRMELE DE PAZĂ, ÎN TOPUL RECLAMAȚIILOR Pe parcursul anului 2015 s-au înregistrat la ITM Constanța 1.609 reclamații, din care 1.559 au fost pe domeniul relațiilor de muncă și 42 pe securitate și sănătate în muncă. Dintre ele, cele mai multe au fost ale persoanelor angajate la firme de pază și protecție, dar și în construcții, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției. 304 au fost redirecționate spre soluționare către alte instituții. ”Sediul social al firmelor la care au fost angajaţi cei care au depus plângere era în localităţi din alte judeţe, aşa că a trebuit să redirecţionăm reclamaţiile către inspectoratele de muncă de acolo”, a spus Vișan. Reprezentanții ITM Constanța nu au făcut publice numele societăților la care s-au găsit nereguli, potrivit legislației în vigoare.