Aproape 1.000 de percheziții au fost efectuate în primele șase luni ale acestui an de polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate din întreaga țară pentru anihilarea unor rețele infracționale specializate în traficul de droguri. 41 de astfel de grupări au fost vizate de 403 acțiuni organizate la nivel național. În urma operațiunilor, oamenii legii au reținut 459 de persoane, dintre care 427 au fost arestate preventiv. Alți 163 de indivizi au fost plasați de autorități sub control judiciar.
De asemenea, în intervalul amintit, în409 dosare penale ce au vizat traficul de stupefiante au fost întocmite rechizitorii, fiind trimise în judecată315 persoane fizice și juridice. De asemenea, polițiștii au descoperit28 de culturi de droguri(dintre care 19 indoor) "și au ridicat în vederea confiscării 2.844 de kilograme de droguri (dintre care 2.762 de kilograme - droguri de mare risc) şi 5.897 de comprimate", potrivit unui comunicat de presă dat publicității de Poliția Română.
În primele șase luni din 2016 s-au pus sub sechestru 1.478.494 de lei, 135.845 de euro, 8.750 de dolari, bunuri și mărfuri în valoare de 897.000 de lei, 15 arme de foc și 2.998 de bucăți de muniție.
Amintim că, la finele lunii iunie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și polițiștii au descoperit în Portul Constanța nu mai puțin de 2,5 tone de cocaină! Pentru a așeza informația în context, este cea mai mare cantitate confiscată vreodată în România de autorități și printre cele mai importante descoperiri de acest gen din Europa, ceea ce face din operațiunea "Globetrotter" (numele de cod dat acțiunii) una dintre cele mai dure lovituri date la nivel internațional rețelelor specializate în traficul de droguri! Valoarea de piață a stupefiantelor ce au o puritate de peste 90% este una cu adevărat amețitoare - aproximativ 625.000.000 de euro!
Ancheta în urma căreia au fost descoperite cele 2.500 de kilograme de cocaină a durat o jumătate de an, timp în care anchetatorii români au colaborat cu Drug Enforcement Administration, din Statele Unite ale Americii, și cu Guardia Civil, din Spania. Peste 150 de polițiști români, din Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) și Direcția de Operațiuni Speciale, au lucrat în acest dosar, sub coordonarea DIICOT.